Hoe kan ik langer leven?

Langer leven kun je leren, wie wil dat niet?. Ik heb drie geheime wapens voor je. Je kunt nu echt alles gaan veranderen.

Als jij denkt een risico te lopen op een hartaandoening, is dat waarschijnlijk, buiten hartkwalen in je familie, aan zwaarlijvigheid en een slechte levensstijl te danken. Dat kan de hoofdoorzaak zijn.
Hoe kun je langer leven? Met deze 3 tips.

Langer leven

Mijn geheime wapens zullen je helpen betere keuzes te maken in je leven, om de kwaliteit van je leven een belangrijke meerwaarde te geven waar- door je eigen lichaam veel gezonder gaat worden en de kans vele malen groter wordt dat jij een langer leven gaat leiden…
.
De éérste belangrijke stap vooruit om je lichaam gezonder te maken is je voeding. Vermijd producten met verzadigd vet en producten met veel toegevoegde suikers. Vervang heel simpel je huidige voedingskeuzes door gezondere keuzes. Magere eiwitten zoals in kip en in vis moet je ook elke dag eten. En je gaat je calorieën moeten beperken, dus ook de porties van je eten.
.
Ik geef je hier maar enkele voorbeelden, maar niet minder de belangrijkste. Je moet naar je bord kijken. Wat leg ik daar op? Wat is nou echt gezond voor mij? Wat is lekker en toch goed voor mijn algehele welzijn? En dan pas begin je te koken. Probeer zo een menulijstje te maken voor heel de week.
.
Gemiddeld genomen moet op de helft van je bord groenten en vaak ook fruit liggen, een kwart magere eiwitten en een kwart goede koolhydraten.
Groenten en fruit

Fruit is gezond

Als je dit serieus aanpakt, elke dag opnieuw en voor de rest van je leven, kan ik met jou, nu al, eens kijken wat dat met je leeftijd kan doen. Gemiddeld genomen kan er al vijf jaar bijkomen. Vijf jaar zou je, als je dit doet, al langer kunnen leven. Dit is geen uit de lucht genomen getal, het is wetenschappelijk, en geld voor ieder gezond mens. Een langer leven is al een beetje binnen handbereik.
.
De tweede belangrijke stap om langer te leven is je lichaam regelmatig te ‘resetten’. En dit is niet moeilijk. Ik geef je een paar tips die je moet gaan doen. Eten om je bloedsuiker te controleren en je hormonen in balans te brengen is vrij gemakkelijk zelfs.
.
Zoals ik je al eerder heb meegegeven gebruik je bij elke maaltijd magere eiwitten, je gaat vaak iets eten en je gaat genoeg vezels moeten eten. En stop met bewerkt voedsel te kopen, suikers, snelle koolhydraten en laat natuurlijk kant-en-klaar en ander niet zo gezond en vet voedsel (fastfood) links liggen…
Ik wil je eens een voorbeeld geven van wat ik ooit heb meegemaakt. Het was zomer, en ik was uitgenodigd op een barbecue. Het was gezellig, heel leuk. Lekker mals vlees, waarvan je niet te veel van mag eten, liever vis op de barbecue, lekkere frisse gezonde salades, verse broodjes en tal van sausjes. Later kon ik het toch niet laten om een fles barbecuesaus mee naar huis te vragen. Gewoon een lekkere saus was dat. Het was best een zoete saus maar pittig.
.
Thuisgekomen, om een lang verhaal kort te houden: wat denk je? 33. Dat was het aantal suikerklontjes in deze saus. En ik heb goed gerekend hoor! Drie-en-dertig suikerklontjes is één fles barbecuesaus. Geen wonder dat ik het lekker vond en een fles mee naar huis vroeg. Een keer is dat natuurlijk niet erg, maar hiermee ga ik zelfs niet langer leven.
.
Het is gewoon snoep. Pas daar absoluut goed mee op, weet wat je koopt en sta daar even bij stil. Goed even terug naar nu, je lichaam resetten. Je kunt in je eten ook veel kruiden gebruiken. Gebruik die liever in plaats van zout. En eet vezels. Veel vezels zoals in fruit en groenten. Ook in donker brood zitten vezels. Eet vezels elke dag.
Vezels eten is gezond

Vezels

Multivitaminen, visolie en chroomcapsules mogen niet ontbreken om je lichaam steeds weer te ‘resetten’ naar een veel betere gezondheid. Al deze nieuwe eetgewoonten zorgen voor minder vet en suiker in je bloedbaan. En het vermindert de insuline. Insuline controleert je eetlust, die vertraagt. Je cholesterol en bloedsuiker dalen, en zo val je ook af.
.
Als je dit doet, elke dag en voor de rest van je leven pas je dat toe, dan kun je gemiddeld nog eens acht jaren meer leven. Samen met de vijf jaar van mijn eerste stap is dat dus al dertien jaar dat je gewonnen hebt. Wetenschappelijk en medisch overwogen. Dertien jaar langer leven.
.

De derde belangrijke stap om je gezondheid flink op te pimpen en langer te gaan leven is alcohol beperken. Beperk alcohol, of stop ermee, als je meer dan vijf drankjes per dag drinkt. Na verloop van tijd is je lichaam van binnen ernstig verstoord. Je lichaam moet weer perfect in evenwicht komen.

.
Alcohol weerhoudt je er onderandere van dat  je elke dag voldoende beweging neemt of gaat sporten, wat erg belangrijk is. Wat je moet gaan doen is stoppen met alcohol te drinken, voorlopig toch. Pas als je weer in evenwicht bent, gezond eet, en sporten heel gemakkelijk gaat, mag je weer één glaasje per dag drinken, niet meer. Maar stop er nu mee.
.
Als dit je lukt win je zomaar even zeven jaren. Je hebt nu al zo’n twintig jaar in totaal gewonnen! Als je goed naar je lichaam kijkt en luistert en regelmatig naar je huisarts gaat om je te laten onderzoeken, kun je nog eens gemiddeld twee jaar winnen. Nog 2 jaar extra langer leven.
 
Dat is al bijna een kwart eeuw dat je langer zou kunnen leven. Wat zou jij doen met zoveel éxtra tijd? Veel tijd doorbrengen met je gezin en familie?
.
Alle mooie gebeurtenissen van je kinderen en kleinkinderen nog meemaken? Je zult in ieder geval een heel andere ‘levensvideo’ kunnen maken van jezelf en je dierbaren…

LEES MEER TIPS

OVER VEROUDERING STOPPEN EN DE ANDERE ONDERWERPEN OP DEZE WEBSITE:

AFVALLEN NA JE VEERTIGSTE

Afvallen na je veertigste: de tips. Afvallen lijkt niet meer zo eenvoudig, zeker na je veertigste. Je ziet vet waar het nooit zat. Hoe komt dat? Ik geef je een duidelijk antwoord. Deze kleine veranderingen veroorzaken soms veel verbeteringen in hoe je eruit ziet en hoe je je voelt…