EENPANSGERECHTEN

AARDAPPELTAART MET COURGETTE EN KORIANDER

Aardappeltaart met courgette en koriander

Een lekker en gezond ovengerecht dat gemakkelijk is te maken.

Benodigdheden voor 2 personen: 350 gram aardappelen, 200 gram courgettes, 1 grote ui, 3 eetlepel gehakte koriander, 150 gram geitenkaas in blokjes, 1 geperst teentje knoflook, 1 cm fijngehakte gember op sap, 75 ml groentebouillon (blokje), ovenschaal

Verwarm de oven voor op 185 °C. Schil en snijd de aardappelen in heel dunne plakjes, de ui in dunne halve ringetjes alsook de courgette in dunne plakjes. Meng de koriander, geitenkaas, knoflook en gember in een kom. Vul de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes, bedek die met de helft van de courgetteplakjes en vervolgens de helft van de ui. Schep hieroverheen de helft van het kaasmengsel. Ga zo door met de tweede laag aardappel, courgette en ui totdat je alles gebruikt hebt. Giet de bouillon eroverheen en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Laat ongeveer 1 uur in de oven garen tot de aardappelen zacht zijn. Verwijder de folie, bedek alles met het overgebleven kaasmengsel en zet 10 minuten terug in de oven.

AARDAPPELTAART MET GEROOKTE ZALM

Aardappeltaart met gerookte zalm

Benodigdheden voor 4 personen: 240 gram gerookte zalm, 2,5 dl melk, 2 eieren, 1 theelepel nootmuskaat, 125 ml zure room, 3 eetlepels paneermeel, 1 ui, 700 gram voorgekookte aardappelschijfjes

Verwarm de oven voor op 200°C en snij de ui in dunne ringen. Vet de quichevorm in met wat boter of olie. Verdeel een derde deel van de aardappelschijfjes over de bodem van de vorm en bestrooi ze met peper. Leg hierop de helft van de zalm, de helft van de uienringen en de helft van de dille. Herhaal dit en eindig met een laagje aardappelschijfjes. Klop in een kom de eieren, de zure room, de melk en peper, zout en nootmuskaat naar smaak in ca 2 min luchtig. Schenk dit mengsel voorzichtig en gelijkmatig over de aardappelschijfjes. Strooi het paneermeel eroverheen en besprenkel de bovenkant met de gesmolten boter. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 30 min gaar. Tip: verdeel de taart in kleinere stukken, als lekker hapje of bij het aperitief.

AARDAPPELTAART MET KRUIDENKAAS

Aardappeltaart met kruidenkaas

Benodigdheden voor 4 personen: 500 gram aardappelen, 200 gram broccoli-roosjes, 4 gesnipperde uien, 2 teentjes geperste knoflook, boter, 1/8 liter room, 200 gram geraspte kruidenkaas (bv bieslookkaas), 300 gram hamblokjes, taartvorm

Snij de geschilde aardappelen in kleine blokjes, kook ze in ca. 8 minuten gaar, kook de laatste 2 minuten de broccoli-roosjes mee, giet af en laat uitlekken. Bak de uisnippers en knoflook in een koekenpan zachtjes 3 minuten, en vet de taartvorm in met boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren los met de room, zout en peper. Schep de blokjes aardappel, broccoli-roosjes, het ui-knoflook mengsel, de kruidenkaas en de blokjes ham erdoor, schep het mengsel in de taartvorm, en bak ca. 45 minuten goudbruin. Tip: Lekker met een tomatensalade met yoghurtdressing.

GROENTESCHOTEL MET GEHAKT EN AARDAPPELEN

Groenteschotel met gehakt en aardappelen

Benodigdheden voor 4 personen: 800 gram panklare (Italiaanse) groentemix, 400 gram rundergehakt, olijfolie, 2 dl tomatensaus (glas), 2 eetl gehakte dille, 750 gram voorgekookte aardappelschijfjes, 100 gram geraspte kaas, ovenschaal

Roerbak of wok de groenten 7 minuten in wat olijfolie, doe ze in de ovenschaal en bak in dezelfde hapjespan of wok het gehakt in olijfolie tot het bruin en rul is. Voeg peper, tomatensaus en dille toe en roer goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 200°C. Schep het gehaktmengsel op de groenten in de ovenschaal, strijk de bovenkant glad en beleg het geheel, dakpansgewijs met de plakjes aardappel. Strooi de kaas erover, leg hier en daar een klontje boter op, zet de schaal in het midden van de oven en bak het in zo’n 40 minuten goudbruin. Tip: Dit is een eenvoudig te maken éénpansgerecht dat snel op tafel kan staan na een drukke werkdag: zet het een dag van tevoren al klaar, dan hoef je het als je thuis komt alleen nog maar in de oven te zetten.

ITALIAANSE GROENTELASAGNE

Italiaanse groentelasagne

Dit gerecht bestaat uit drie lagen gegrilde aubergine met ertussen gegrilde courgettes, tomaten en Mozzarella. Een heel leuk en lekker gerecht..

Benodigdheden voor 4 personen: 2 aubergines, 2 courgettes, 6 gepelde tomaten, 400 gram Mozzarella, olijfolie, 1 geperst teentje knoflook,, 1 eetlepel gehakte basilicum, 1 eetlepel gehakte peterselie

Laat de Mozzarella goed uitlekken, snij de aubergines in de lengte in plakken van een halve cm, de courgettes in schuine plakjes, ook van een halve cm. Bestrijk de courgettes en aubergines met olijfolie en rooster ze 3 minuten aan beide kanten in een grillpan, snij intussen de gepelde tomaten en Mozzarella in dunne plakjes. Leg een plakje aubergine op de borden, dresseer daarop de helft van de tomatenschijfjes en Mozzarella. Dek af met weer een plakje aubergine en ga zo door tot je een lasagne-in-laagjes hebt: eindig met het laatste plakje aubergine. Vermeng 4 eetlepels olijfolie met de geperste knoflook en gehakte kruiden met wat peper en schenk deze kruidenolie over de warme groentelasagne.

MEXICAANSE AARDAPPEL-PAPRIKATAART

Mexicaanse aardappel-paprikataart

Benodigdheden voor 4 personen: 5 vastkokende geschilde aardappelen, 1 gele- 1 groene- 1 rode paprika, 1 grote ui, 1 teentje geperste knoflook, pikante paprikapoeder, 100 gram maïschips, 125 gram geraspte emmentaler, 2 dl light-room, olijfolie, ovenschotel

Kook de aardappelen gaar, snij de paprika’s in fijne reepjes en de ui in ringen. Wok de uiringen met de knoflook in olijfolie, voeg de paprikareepjes toe en kruid met peper, zout en de paprikapoeder. Snij de aardappelen in plakjes, giet de room in de ovenschaal, leg er een laagje maïschips in en bedek de chips met de aardappelschijfjes. Voeg de gewokte paprika’s toe, bedek het geheel met een laagje emmentaler en plaat de schotel in een voorverwarmde oven van 220°C tot er een lichtbruine korst opkomt. Tip: Dit is een super gemakkelijk gerecht dat je zeker eens moet proberen. Eet er een lekkere frisse salade bij.

OVENSCHOTEL MET CHAMPIGNONS EN TORTELLINI

Ovenschotel met champignons en tortellini

Benodigdheden voor 2 personen: 250 gram champignons, 1 blikje selderij-crèmesoep, 250 gram tortellini gevuld met kaas,1/8liter light-room, 100 gram diepvries doperwten, 50 gram geraspte kaas

Kook de tortellini beetgaar, laat uitlekken en verwarm de oven voor op 200°C. Snij de champignons in plakjes, verwarm al roerende de soep met de room, roer de champignons en doperwten erdoor en smaak af met wat peper. Doe de tortellini in een ovenschaal, schep het champignonmengsel erdoor en bestrooi met de geraspte kaas. Bak ongeveer 20 minuten in de oven goudbruin.

GOULASH MET LINZEN

Goulash met linzen

Linzen? Jazeker. Probeer dit recept dan maar eens uit! Benodigdheden voor 4-6 personen 750 gram mager goulashvlees, 4 gesnipperde uien, 150 gram ontbijtspek in blokjes, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 klein blikje tomatenpuree, 2 afgestreken eetlepels bloem, 1 liter vleesbouillon (blokje), 2 eetlepels balsamico, 200 gram linzen, 2 rode paprika’s in kleine blokjes gesneden, olijfolie of boter

Bak het vlees in hete olijfolie of boter in ongeveer 10 minuten rondom bruin, schep het vlees uit de pan en bak de spekblokjes in het achtergebleven vet in 2 minuten krokant. Voeg de uisnippers toe aan het spek en bak nog enkele minuten tot de uien glazig zijn. Roer vervolgens de paprikapoeder, tomatenpuree en de bloem erdoor en vervolgens de balsamico en de bouillon. Breng dit aan de kook, schep het gebakken goulashvlees erdoor en laat anderhalf uur zachtjes pruttelen onder voortdurend roeren. Was ondertussen de linzen in een zeef, kook ze 5 minuten in kokend water en laat ze uitlekken. Roer de linzen door de goulash en laat het geheel nog 1 uur zachtjes pruttelen, schep regelmatig om. Roer 30 minuten voor het verstrijken van de bereidingstijd de blokjes paprika erdoor en breng de goulash op smaak met peper. Wees heel voorzichtig met zout, en dat zou je altijd moeten doen, bij alles wat je klaarmaakt in je keuken.

AUBERGINE-OVENSCHOTEL MET MOZZARELLA

Aubergine-ovenschotel met Mozzarella

Benodigdheden voor 4 personen: 2 bolletjes Mozzarella, 50 gram Parmezaanse kaas, 1 ui, 1 dl olijfolie, tomatenblokjes (blik of glas), 2 aubergines, 4 eieren, 1 teentje knoflook, 2 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden, ovenschaal

Snij de aubergines in plakken, bestrooi deze met zout en laat ze circa 30 min liggen (het vocht trekt er nu uit). Kook de eieren hard in 8 min, pel ze en snij ze in plakjes. Pel en snipper de ui en het knoflook, verhit één eetlepel olie in een steelpan en fruit ui en knoflook glazig. Voeg de tomaat en de kruiden toe, laat de saus ongeveer 5 min garen en breng op smaak met peper en zout. Snij de mozzarella in plakjes. Dep de aubergineplakken droog, verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de plakken om en om bruin in ca 4 min. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in en leg de helft van de aubergineplakken er dakpansgewijs in. Schep de helft van de saus erover en leg hierop de plakjes ei en de rest van de aubergine. Verdeel de rest van de saus erover, leg de plakjes mozzarella erop en strooi de Parmezaanse kaas erover, en bak de aubergineschotel ongeveer 12 min.

GEVULDE CANNELLONI VAN AUBERGINE MET LAMSGEHAKT

Gevulde cannelloni van aubergine met lamsgehakt

Gevulde opgerolde aubergine-plakken met lamsgehakt en tomatensaus, als je eens tijd hebt om eens écht Italiaans te koken voor familie en vrienden, het zal zeker in de smaak vallen! Je kunt de tomatensaus zelf maken, maar in dit recept hou ik het liever wat eenvoudiger.

Benodigdheden voor 4 personen: grillpan, 350 gram lamsgehakt, 2 grote aubergines, 500 gram tomatenblokjes met basilicum uit blik, 1 blik of glas tomatensaus van 500 gram, 1 fijngesnipperde ui, 1 wortel fijngesneden, 1 geperst teentje knoflook, wat gedroogde oregano, 50 gram geraspte Parmezaan

In een pan de ui, wortel en knoflook in olijfolie aanstoven, en voeg daarna wat oregano eraan toe. Roer er de tomatenblokjes en de tomatensaus door en laat even zachtjes doorkoken. Hou wat tomatensaus apart voor straks over de cannelloni-rollen te gieten! Bak het gehakt los tot het gekleurd is en voeg alles toe aan het overige tomatenmengsel. De aubergine in de lengte in plakken snijden, zorg ervoor dat je 16 plakken hebt. Verhit de grillpan, verwarm de oven voor op 180°C, bestrijk beide zijden van de aubergine met olijfolie en grill in gedeeltes 2 minuten aan elke kant, laat uitlekken op keukenpapier. Leg een plak aubergine op je werkvlak, leg er overlappend in de lengte een tweede plak naast, schep een achtste van de vulling erop en rol op. Leg de cannelloni met de naad naar beneden in een ovenschaal, maak zo acht rollen. Giet de apart gehouden tomatensaus erover en bestrooi met de helft van de kaas, bak 25 minuten in de oven. Leg 2 aubergine-cannelloni op elk bord met een beetje tomatensaus en bestrooi met de rest van de kaas.

GEHAKTSCHOTEL MET COURGETTE

Gehaktschotel met courgette

Benodigdheden voor 2 personen:
1 grote courgette in blokjes, 1 gesnipperde ui, 1 geperst teentje knoflook, 3 tomaten in stukjes, olijfolie, 200 gram rundergehakt, 1 theelepel chilipoeder, 75 gram geraspte kaas, 2 dl room, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 theelepels Provençaalse kruiden, ovenschaal

Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit in een wok of hapjespan wat olijfolie en roerbak de courgette, gehakt, ui, en knoflook tot het gehakt bruin en rul is. Roer de chilipoeder, peper en zout erdoor, schep het gehaktmengsel in de ovenschaal, roer de stukjes tomaat erdoor en strooi de kaas erover. Klop de room, tomatenpuree en kruiden door elkaar, schenk over het gehakt-groentemengsel en bak de schotel 30 minuten in de oven goudbruin. Tip: Lekker met vers stokbrood of pasta zoals macaroni.

GRIEKSE GEHAKTTAART MET TOMATEN EN FILODEEG

Griekse gehakttaart met tomaten en filodeeg

Benodigdheden voor 4 personen: 10 velletjes filodeeg, 150 gram geraspte kaas, 3 grote tomaten, 300 gram rundergehakt, 1 geperst teentje knoflook, 2 gesnipperde uien, half zakje witte saus, 4 eieren, 1 theelepel tijm, olijfolie, 25 gram gesmolten boter, paneermeel, springvorm van 20 cm doorsnee

Snij de tomaten zonder de zaadjes in kleine stukjes. Bak de uien en knoflook in 3 eetlepels olijfolie in 3 minuten glazig op matig vuur, voeg het gehakt erbij en roerbak het gehakt rul. Voeg de stukjes tomaat, de sauspoeder en tijm bij het gehakt, laat nog 3 minuten zachtjes pruttelen, smaak eventueel af met peper en zout en laat het geheel iets afkoelen. Klop de eieren los, roer er de kaas door en verwarm de oven voor op 180°C. Vet met de gesmolten boter de springvorm in, en bekleed de vorm met 8 velletjes deeg. Bestrijk elk velletje met gesmolten boter en laat ze ruim over de rand van de springvorm hangen. Schep het ei-kaasmengsel door het gehakt, bestrooi de deegbodem met een beetje paneermeel en schep het gehaktmengsel erin. Bedek de bovenkant van de taart met 2 velletjes deeg, bestrijk ze elk met gesmolten boter, vouw het overhangende deeg erover en bestrijk het deeg met nog wat boter. Bak de taart ca. 30 minuten in de oven goudbruin en gaar.

LUNCH EENPANSGERECHT MET HAM EN CHAMPIGNONS

Lunch eenpansgerecht met brood, ham en champignons

Benodigdheden voor 2 personen: 250 gram champignons in vieren gesneden, olijfolie, 25 gram gesmolten boter, 6 sneetjes volkorenbrood zonder korstjes, 100 gram gekookte ham in reepjes, 100 gram geraspte kaas, 1 ei, 1/8 liter light-room, 2 eetlepels gehakte bieslook, ovenschaal

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met wat gesmolten boter en bekleed de bodem van de ovenschaal met de helft van het brood. Roerbak de champignons ca. 5 minuten in 3 eetlepels olijfolie, verdeel ze over het brood in de ovenschaal en bestrooi de champignons met de helft van de bieslook. Verdeel de reepjes ham en de helft van de kaas over de champignons en bedek het geheel met de rest van het brood. Klop het ei los met de room, roer er de rest van de bieslook en kaas erdoor, schenk het bij de rest in de ovenschotel en bak in de oven in ca. 30 minuten goudbruin. Tip: lekker met een tomatensalade.

LAMSVLEES-STOOFSCHOTEL "DE FRANCE"

Lamsvlees-stoofschotel “de France”

Benodigdheden voor 4 personen: 500 gram lamsbout zonder been, 4 dl lamsfonds (potje), 3 dl rode wijn, 500 gram aardappelen, 1 grote wortel, 2 preien, 1 gesnipperde ui, 1 geperst teentje knoflook, 1 theelepel honing, 1 laurierblaadje, olijfolie, 1 eetlepel bloem, ovenschaal, aluminiumfolie

Schil de aardappelen, snij ze in kleine stukjes, de wortel in dobbelsteentjes en de prei in smalle ringen. Snij het vlees in stukken van ca. 3 cm of laat de slager dit even voor je doen. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de stukjes vlees in wat olijfolie rondom bruin in 10 minuten, bak de ui en knoflook de laatste 2 minuten mee en roer er de bloem door. Schenk de wijn en de fond erdoor, voeg het laurierblaadje, de stukjes aardappel, wortel en preiringen erbij, doe alles over in de ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Laat het vlees in de oven in ca. anderhalf uur gaar worden. Breng op smaak met peper en serveer meteen.

LAMSSTOOFPOTJE MET KERRIE, YOGHURT EN CASHEWNOTEN

Lamsstoofpotje met kerrie, yoghurt en cashewnoten

Benodigdheden voor 4 personen: 500 gram lamsnavarin (lamsstoofvlees), 4 aardappelen, 1 bloemkool in kleine roosjes, 100 gram cashewnoten, 2 gesnipperde uien, 2 eetlepels bloem, 3 eetlepels kerrie, 2 dl kokosmelk, 2 eetlepels tomatenpuree, 2 dl yoghurt, 1/2 liter groentebouillon (blokje), olijfolie

Schil de aardappelen, snij ze in vieren en hak de cashewnoten grof. Roerbak de uien in 2 eetlepels olijfolie in 3 minuten glazig, schep ze eruit en bak in dezelfde pan het vlees in 3 eetlepels olijfolie op hoog vuur rondom bruin. Roer de tomatenpuree, bloem, de kerrie en de bouillon erdoor. Voeg de uien weer toe, breng het geheel aan de kook en laat onder deksel in 2 uur gaar worden. Voeg 15 minuten voor het verstrijken van de bereidingstijd de bloemkoolroosjes, de stukken aardappel en de kokosmelk erbij en breng op smaak met peper, (zout). Zet het vuur af tot het niet meer kookt, en voeg de noten en yoghurt erbij. Serveer meteen.