INSPIRERENDE SOEPEN

CAPPUCCINO VAN RIVIERKREEFTJES EN CHAMPIGNONS

Voor 4 personen: 1 kleine ui, 1 wit van ’n kleine prei, 250 gram champignons, 1 aardappel in blokjes, 1/4 liter kippenbouillon, 2/5 dl light-room, 12 rivierkreeftjes, platte peterselie, verse peper en zout
.
Snipper de ui en het preiwit en stoof de snippers in een beetje boter. Snij de champignons klein en doe ze bij de groenten, en laat stoven tot het vocht verdampt is. Voeg er de aardappel en de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de room toe en laat alles 20 minuten zachtjes doorkoken. Mix de soep en zeef ze. Stoom ondertussen de rivierkreeftjes gaar in 1 minuut, pel ze en hou ze warm. Warm deze soep net voor het opdienen op tot tegen het kookpunt, en mix 2 minuten om het ‘cappuccino-effect’ te krijgen. Verdeel de rivierkreeftjes in de koppen of borden, schep er de soep op en werk af met enkele blaadjes peterselie. Dien meteen op.

FEESTELIJKE ROOMSOEP MET 3 GROENTEN

Voor 4 personen: 1 liter kippenbouillon, 1 ui en 2 teentjes knoflook, 2 winterwortelen, 1 kg pompoen, 1 sinaasappel 100 gram jonge spinazieblaadjes, 1 dl light-room, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel amandelschilfers, 1 theelepel rode kerrie (curry) pasta
.
Snipper de ui en knoflook heel fijn, snij de wortelen in dunne plakjes en snij het vruchtvlees van de pompoen in blokjes. Stoof dit alles aan in de olijfolie en schenk er de bouillon bij met de currypasta en laat 15 minuten zachtjes koken. Pers de sinaasappel uit en zeef het sap. Spoel de spinazieblaadjes en laat ze goed uitlekken. Rooster de amandelschilfers in een droge pan met antikleeflaag. Mix de soep, breng ze weer tegen de kook aan en doe er het sinaasappelsap en de room bij. Breng op smaak. Verdeel de soep over warme borden, en werk elk bord af met de gewassen spinazieblaadjes en de geroosterde amandelschilfers. Serveer deze lekkere soep goed heet.

AARDAPPELSOEP MET FRANSE BRIE

Voor 4 personen: 1 liter kippenbouillon (2 blokjes), 2 dl melk, halve dl light-room, 200 gram gekookte aardappelen in blokjes, 2 stengels preiwit in kleine ringen, 100 gram Brie, olijfolie
.
Stoof de groenten 10 minuten aan in een soeppan met wat olijfolie. Schenk er de kippenbouillon en de melk bij, en laat 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Mix het geheel, voeg van het vuur af de room en de helft van de Brie erbij, roer tot de brie is gesmolten en voeg peper toe naar smaak. Schep de soep in borden en werk af met de rest van de Brie. Tip: je kunt ook Boursin gebruiken in plaats van Brie en strooi wat geroosterde sesamzaadjes over de soep. Rooster deze in een pan zonder vetstof. 

KNOLSELDERIJSOEP MET GEROOKTE ZALM EN BIESLOOK

Knolselder of knolselderij is een veelzijdige groenten die je overal voor kunt gebruiken en bereiden. van salades tot hoofdgerecht, van soepen tot broodbeleg. Het bevat veel vezels en vitaminen. Probeer deze feestelijke soep met gerookte zalmsnippers eens.
 
Voor 4 personen: halve knolselder in stukjes, 1 stengel wit van prei in grove ringen, 1 fijngesnipperd sjalotje, 1 grote aardappel in blokjes, 1 liter groentebouillon (2 blokjes), 1 dl light-room, 100 gram gerookte zalmsnippers, 1 eetlepel gesneden bieslook
.
Stoof alle groenten aan in weinig boter, ook de aardappelblokjes, en laat alles zachtjes koken in de bouillon tot de groenten gaar zijn. Mix de soep, breng op smaak en voeg de room erbij. Bind eventueel de soep nog een beetje. Verdeel de soep over 4 soepborden en verdeel er de gerookte zalmsnippers over. Werk af met gesneden bieslook.

ITALIAANSE COURGETTESOEP

De Zuid-Europese keuken is een voortreffelijke keuken, en waarom niet eens deze gezonde soep op tafel zetten. Voor 4 personen: 400 gram courgettes in stukjes, 2 fijngehakte sjalotjes, 1 eetlepel olijfolie, 0.8 liter kippenbouillon (2 blokjes), 2 eieren, 30 gram Parmezaanse kaas. Voor de garnering: 2 trostomaten zonder vel in blokjes, 4 eetlepels courgette in kleine blokjes, 1 teentje geperste knoflook, 2 eetlepels gehakte basilicum, 1 eetlepel olijfolie, staafmixer, peper en zout
.
Fruit de sjalot aan in 1 eetlepel olijfolie, voeg 400 gram courgette in stukjes eraan toe en bak ze 5 minuten mee. Voeg de bouillon toe, laat 10 minuten doorkoken en mix de soep met een staafmixer. Meng alle ingrediënten voor de garnering en laat 10 minuten staan. Klop in een kom de eieren met de Parmezaanse kaas los en giet dit mengsel al roerende toe aan de hete soep. Serveer direct met de garnering apart in een schaaltje. 

SPAANSE GAZPACHO MET GARNALEN

Deze gezonde calorie-arme Zuiderse soep is het zonnetje in huis…
 
Voor 4 personen: 750 gram tomaten in vieren, 100 gram garnalen, halve rode paprika in blokjes, halve komkommer in blokjes, 2 fijngesneden sjalotjes, 1 geperst teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamico-azijn, 2 eetlepels droge sherry, en 2 eetlepels fijngesneden basilicum
.

Houd ongeveer de helft van de blokjes paprika en komkommer apart voor de garnering. Pureer voor de soep de rest van de paprika en komkommer met de tomaten, sjalotjes, knoflook, olijfolie, balsamico-azijn, en sherry. Breng op smaak met peper en zout en zet de soep afgedekt minstens 1 uur in de koelkast. Verdeel de koude soep over de borden, kommen of glazen, en werk af met de achtergehouden paprika en komkommer. Strooi en basilicum en garnalen over.

GOULASH MET LINZEN

Voor 4-6 personen: 750 gram mager goulashvlees, 4 gesnipperde uien, 150 gram ontbijtspek in blokjes, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 klein blikje tomatenpuree, 2 afgestreken eetlepels bloem, 1 liter vleesbouillon (blokje), 2 eetlepels balsamico, 200 gram linzen, 2 rode paprika’s in kleine blokjes gesneden, olijfolie of boter
.
Bak het vlees in hete olijfolie of boter in ongeveer 10 minuten rondom bruin, schep het vlees uit de pan en bak de spekblokjes in het achtergebleven vet in 2 minuten krokant. Voeg de uisnippers toe aan het spek en bak nog enkele minuten tot de uien glazig zijn. Roer vervolgens de paprikapoeder, tomatenpuree en de bloem erdoor en vervolgens de balsamico en de bouillon. Breng dit aan de kook, schep het gebakken goulashvlees erdoor en laat anderhalf uur zachtjes pruttelen onder voortdurend roeren. Was ondertussen de linzen in een zeef, kook ze 5 minuten in kokend water en laat ze uitlekken. Roer de linzen door de goulash en laat het geheel nog 1 uur zachtjes pruttelen, schep regelmatig om. Roer 30 minuten voor het verstrijken van de bereidingstijd de blokjes paprika erdoor en breng de goulash op smaak met peper en zout.

COURGETTESOEP MET BROCCOLI

Voor 4 personen: 1 liter kippenbouillon (blokje), 1 grote courgette, 1 grote aardappel, 1 ui, 1 stronkje broccoli, olijfolie, soepmixer
 
Snij de courgette, ui en de aardappel in kleine stukjes en stoof ze aan in olijfolie. Voeg de bouillon eraan toe en mix de soep als de groenten gaar zijn. Maak mooie kleine roosjes van de broccoli en kook ze langzaam gaar in de gemixte soep. Breng de soep op smaak met wat peper. TIP: voeg extra groenten toe aan de gemixte soep als garnituur; snijd deze fijn en stoof even in olijfolie alvorens aan de soep toe te voegen.

CHINESE KIPPENSOEP

Voor 4 personen: 1 kipfilet, 2 wortelen, 1 courgette, 1 liter kippenbouillon (2 blokjes), 2 eetlepels sojasaus, 100 gram shiitakes, 1 lente-ui, 3 eetlepels sherry, 100 gram vermicelli, 100 gram koriander, olijfolie
 
Kook de kipfilet gaar in de bouillon, snij alle groenten in fijne reepjes, de lente-ui in ringetjes, hak de koriander fijn en de shiitakes grof in stukjes. Bak of wok de groentereepjes in hete olijfolie en voeg er na enkele minuten de lente-ui aan toe, bak nog 1 minuut. Voeg de sherry, sojasaus en de kippenbouillon erbij en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Voeg de kipfilet-in-stukjes eraan toe en vlak voor het opdienen de vermicelli.
 

GROENTESOEP MET BASILICUM

Voor 4 personen: 1 liter runderbouillon (2 blokjes), 2 wortelen, 100 gram panklare sperzieboontjes, 1 courgette, 1 blikje bruine of witte bonen, 2 tomaten zonder pitjes in blokjes, 1 teentje geperste knoflook, olijfolie, tijm, laurier, 1 bosje gehakte verse basilicum
 
Snij alle groente in blokjes, stoof ze (behalve de tomaten) samen met de knoflook 5 minuten aan in olijfolie en schenk er de bouillon bij samen met de kruiden. Laat 15 minuten zachtjes koken onder deksel. Spoel de bonen in een vergiet af onder koud water en laat uitlekken. Voeg de tomatenblokjes toe aan de soep evenals de uitgelekte bonen en laat nog 2 minuten doorwarmen. Schep de groentesoep in kommen of borden en werk af met gehakte basilicumblaadjes.

VEGETARISCHE PEULVRUCHTENSOEP

Voor 4 personen: 1 liter groentebouillon (2 blokjes), 1 gesnipperde ui, 1 stengel witte selderij in stukjes, 2 vleestomaten in stukjes zonder vel en zaadlijsten, 1 klein blikje kekererwten, 1 klein blikje witte en 1 klein blikje rode bonen, paprikapoeder, cayennepeper, olijfolie
 
Stoof de ui, selderij en de tomaten 5 minuten in wat olijfolie. Voeg de bouillon toe en laat 10 minuten zachtjes koken onder deksel tot de groente gaar zijn. Spoel de kekererwten en bonen af onder koud water en laat goed uitlekken. Voeg de helft ervan toe aan de soep. Mix vervolgens de soep en breng weer aan de kook. Voeg de rest van de bonen toe en kruid met cayennepeper en paprikapoeder.

MEDITERRANE PASTA-GROENTESOEP

Voor 4 personen: 1 grote prei in ringen, 1 fijngesnipperde ui, 1 grote wortel in blokjes van 1×1 cm, 2 stengels fijngesneden bleekselderij, 100 gram sperziebonen in stukjes, 200 gram tomaten in blokjes, 200 gram courgette in blokjes, 175 gram macaroni, olijfolie
Stoof de prei, wortel en selderij in olijfolie tot ze zacht zijn, voeg 1,6 liter water toe en laat 15 minuten afgedekt zachtjes koken. Voeg sperziebonen,tomaten en pasta toe en laat nog 20 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper en zout en voeg de courgette erbij, nog 5 minuten koken. Tip: als het een maaltijdsoep moet worden, kun je er een geroosterd sneetje ciabatta of stokbrood op de soep leggen. Besmeer met zongedroogde tomatenpasta en Parmezaankaas. Of zwarte olijven-tapenade en kruimels geitenkaas, gegrild tot het is gesmolten.

VEGETARISCHE PIKANTE AARDAPPELSOEP

Aardappelsoepen zijn ideale slankmakers. Ze bevatten weinig calorieën en veel vitamines en mineralen. De kalium in deze soepen werkt vochtafdrijvend.
Voor 4 personen: 600 gram aardappelen, 2 wortelen, 1 stengel prei, ruim 1 liter groentebouillon (blokje), half bosje gehakte peterselie, halve theelepel karwijzaadjes
Snij alle groenten en de aardappelen in blokjes en stoof ze aan in weinig boter of olie. Voeg na enkele minuten de bouillon erbij, breng aan de kook en laat afgedekt op een laag vuur 40 minuten zachtjes pruttelen. Bestrooi vlak voor het opdienen met karwijzaadjes en peterselie.
 

HELDERE ASPERGESOEP MET KRAB

personen: 200 gram geschilde asperges, 1 liter groentebouillon (blokje), krabvlees uit blik in stukjes verdeeld

Breng de groentebouillon aan de kook en laat de aspergeschillen hierin 15 minuten zachtjes trekken. Zeef de bouillon, snij de asperges in stukjes van 2 cm en kook de aspergestukjes in de bouillon onder deksel in ongeveer 10 minuten gaar. Verdeel het krabvlees over de borden of kommen en giet hierop de warme aspergebouillon
 
Bewaar asperges altijd ingerold in een vochtige theedoek in de groentelade van je koelkast. Als je asperges schilt, leg je ze plat op de keukenplank en schil ze met een dunschiller van boven naar beneden. Snij 2-3 cm van de ‘houterige’ onderkant af. Reken op 500 gram per persoon als je asperges klaarmaakt als hoofdgerecht en 150 gram per persoon als voorgerecht.

AARDAPPELSOEP MET KIP EN PREI

Voor 4 personen: 1.5 liter kippenbouillon (blokje), 500 gram gekookte kippenfilet in kleine blokjes, 1 kg aardappelen in blokjes, 2 stengels wit van prei in fijne ringen, 1 ui in stukjes, 3 eetlepels gehakte peterselie
 
Aardappelblokjes, de helft van de prei-ringen en de ui 10 minuten aanstoven in wat boter, en de bouillon toevoegen. Aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes laten doorkoken tot alles gaar is, de soep mixen en op smaak brengen. Voeg de overige prei toe en laat nog 5 minuten doorkoken. De kip toevoegen, in kommen of borden scheppen en afwerken met de gehakte peterselie.

FRANSE UIENSOEP MET STOKBROOD EN KAAS

Voor 4 personen: 1 liter runderbouillon (blokje), 400 gram uien, 1 blaadje laurier, 2 takjes verse tijm, 1 rolletje of pak knoflookboter, 50 gram geraspte kaas, 4 sneetjes stokbrood, beetje olijfolie
 
Snij de uien in ringen en stoof ze aan in wat hete olijfolie in een soeppan tot ze glazig zijn maar niet gekleurd. Voeg de tijm en laurier toe en breng op smaak met peper. Als alles is aangefruit voeg je de runderbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep, op een zacht vuur, 30 min trekken. Besmeer ondertussen de sneetjes stokbrood met knoflookboter en bestrooi ze met geraspte kaas. Gril deze stokbroodjes in een grillpan. Schenk de soep in kommen en laat de stokbrood hier boven op drijven. Serveer meteen.

VLAAMSE WITLOOFSOEP

Voor 4 personen: 6 stronkjes witlof, 1 staaf preiwit, 1 takje selderij, 1 ui, 1 aardappel, 1 takje tijm, 3 laurierblaadjes, 2 takjes peterselie, 150 gram gerookt spek, 2 liter kippenbouillon, 30 gram boter, 2 takjes kervel

Laat de bouillon met de tijm, laurier en peterselie tot bijna de helft inkoken. Snij 3 stronkjes witlof, prei, aardappel, ui en selderij in kleine stukjes en fruit deze met de helft van de boter even aan in een andere pan. Voeg de ingekookte bouillon toe en laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Snij ondertussen het spek zonder zwoerd in dunne reepjes evenals de overige 2 stronkjes witloof, en bak alles krokant aan in de resterende boter. Mix de soep met een staafmixer, en voeg het spekmengsel toe. Smaak af met peper en zout, verdeel over de borden of kommen en versier met wat fijngesneden kervel. Om deze soep romiger te maken kun je er een scheutje light-room of melk bij doen.

KNOLSELDERIJSOEP MET GEROOKTE ZALM

Probeer deze feestelijke soep met gerookte zalmsnippers eens…Voor 4 personen: halve knolselder in stukjes, 1 stengel wit van prei in grove ringen, 1 sjalotje fijngesnipperd, 1 grote aardappel in blokjes, 1 liter groentebouillon (blokje), 1 dl light-room, 100 gram gerookte zalmsnippers, 1 eetlepel gesneden bieslook
 
Stoof alle groenten aan in weinig boter, ook de aardappelblokjes, en laat alles zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Mix de soep, breng op smaak en voeg de room toe. Bind eventueel de soep nog een beetje. Verdeel de soep over 4 soepborden of kommen, en verdeel er de gerookte zalmsnippers over. Werk af met de gesneden bieslook.

SPAANSE GAZPACHO

Voor 2 personen: 250 gram tomaten, 5 lente-uitjes, halve rode paprika, stuk van 6 cm komkommer, 225 ml tomatenblokjes (pak), 11/2 eetlepel olijfolie. Voor de garnering: 2 eetlepels dobbelsteentjes van komkommer, 1/4 rode paprika ook in kleine blokjes, 1 eetlepel lente-ui in ringetjes
 
Snij de tomaten in partjes, de lente-uitjes in ringen, de halve rode paprika in stukjes en de komkommer in plakjes. Doe alles in een keukenmachine of blender en laat 2-3 minuten lang draaien: met eventueel één geperst teentje knoflook. Giet de soep over in een kom, voeg de tomatenblokjes, en olijfolie erbij, goed roeren, en laat dit 40 minuten in de koelkast staan. Serveer de soep met de ingrediënten voor de garnering erover uitgestrooid.

FEESTELIJKE POMPOENSOEP

In de wintermaanden kun je deze lekkere soep serveren in een uitgeholde pompoen. En dat is op zich al een attractie op tafel!
 
Voor 4 personen/ 1 kleine pompoen, 1 halve ui, het wit van een preistengel, een stukje witte selderij, 1 liter kippenbouillon, 200 gram broodkorstjes, staafmixer, 3 eetlepels gehakte peterselie, 30 gram olijfolie
 
Snij het hoedje van de pompoen, haal de pitten weg, en lepel het pompoenvruchtvlees langs de zijkant eruit. Snij de overige groenten in stukken en stoof ze aan in de olijfolie. Doe dan de stukken pompoen erbij en laat meestoven. Giet de bouillon erbij en laat een uurtje sudderen op een klein vuurtje. Pureer het heel fijn met een staafmixer, en smaak af met peper en zout. Doe soep terug in de pompoen, met de broodkorstjes en peterselie al dan niet met een scheutje light-room om de soep nog meer zachter te maken.

ITALIAANSE COURGETTESOEP

De Zuid-Europese keuken is een voortreffelijke keuken. Getuige daarvan is deze eenvoudig te maken Italiaanse courgettesoep.
 
Voor 4 personen/ 400 gram courgettes in stukjes, 2 fijn gehakte sjalotjes, 1 eetlepel olijfolie, 0.8 liter kippenbouillon, 2 eieren, 30 gram Parmezaanse kaas. Voor de garnering: 2 trostomaten zonder vel in blokjes, 4 eetlepels blokjes courgette, 1 teentje geperste knoflook, 2 eetlepels gehakte basilicum, 1 eetlepel olijfolie, staafmixer
 
Fruit de sjalot aan in 1 eetlepel olijfolie, voeg de 400 gram courgette-stukjes eraan toe en bak ze 5 minuten mee. Voeg de bouillon toe, laat 10 minuten doorkoken, en mix de soep met een staafmixer. Meng alle ingrediënten voor de garnering, en laat 10 minuten staan. Klop in een kom de eieren met de Parmezaanse kaas los. Giet dit mengsel al roerende toe aan de hete soep, en serveer direct met de garnering apart. 

SPAANSE GAZPACHO MET GARNALEN

Deze Mediterrane Gazpacho is op zich al een ongelooflijk gezonde soep, boordevol vitaminen en andere voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Deze zuiderse tomatensoep is het zonnetje in huis.
 
Voor 4 personen: benodigdheden: 750 gram tomaten in vieren, 100 gram gekookte garnalen, 1/2 rode paprika in blokjes, 1/2 komkommer in blokjes, 2 fijngesnipperde sjalotjes, 1 geperst teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamico-azijn, 2 eetlepels droge sherry, en 2 eetlepels fijngesneden basilicum
 
Houd de helft van de blokjes paprika en komkommer apart als garnering. Pureer voor de soep de rest van de paprika en komkommer met de tomaten, sjalotjes, knoflook, olijfolie, balsamico-azijn en sherry. Breng op smaak met peper en zout en zet de soep minstens 1 uur in de koelkast. Verdeel de koude soep over de borden, kommen of glazen, en werk af met de achtergehouden paprika en komkommer. Strooi er basilicum en wat garnalen over.

VERSE CHAMPIGNONSOEP

Er gaat niets boven een lekkere warme verse champignonsoep, het is één van mijn favorieten. Heerlijk als tussendoortje of als voorgerecht.

Voor 4 hongerige personen: 1 stengel preiwit in ringen, 1 aardappel in stukjes, 400 gram champignons in schijfjes, 1 gesnipperde ui, 1.5 liter vleesbouillon (blokje), 1 dl light-room, 1 eetlepel gehakte peterselie

Hou een kopje champignons opzij voor later als garnituur, en stoof de rest aan in wat boter samen met de andere groenten. Voeg de bouillon toe, breng de soep aan de kook, en laat nog 30 minuten zachtjes doorkoken. Mix de soep, giet eventueel door een zeef, breng op smaak en voeg de rest van de champignons toe. Laat nog even doorkoken en voeg de room toe. Verdeel de soep over de kommen of borden en werk af met gehakte peterselie.

RATATOUILLE SOEP MET KAASCROUTONS

Deze goed gevulde trendy maaltijdsoep kun je in alle jaargetijden eten. Het is een gezonde zuiderse soep met maar weinig calorieën.

Voor 6 personen: 2 zakken ratatouillemix (courgette, paprika, ui, wortel..), Beetje Provençaalse kruiden, 1 geperst teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 2 blokjes kippenbouillon, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 potje of blik witte bonen van 250 gram, 12 sneetjes stokbrood belegd met geraspte kaas

Bak de knoflook een halve minuut in de hete olie, en voeg de ratatouillemix en wat Provençaalse kruiden toe, en roerbak enkele minuten. Voeg 1 1/2 liter water, tomatenpuree en bouillonblokjes toe en breng de soep aan de kook. Laat de bonen uitlekken en voeg ze toe aan de soep. verwarm nog heel even door. Grill ondertussen de stokbrood-kaas croutons, en geef ze bij de soep.