KIP RECEPTEN

GEGRILDE KIPFILET MET KOMKOMMERSALSA

Voor 4 personen: 4 enkele kipfilets, 1 komkommer, 2 sinaasappels, 1 bussel verse fijngehakte koriander, 1 klein rood pepertje
 
Bestrooi de kipfilets met peper en een beetje zout. Gril de kip onder een hete grill, op de barbecue of in een grillpan in 20 minuten gaar en bruin. Schil de komkommer en rasp hem grof. Boen de sinaasappels schoon en rasp wat van de schil af en snij klein. Pers één sinaasappel uit. Hak het pepertje fijn.
 
Roer wat geraspte sinaasappelschil, het sinaasappelsap, de peper en de koriander door de komkommer. Serveer de kip met de salsa.

KIPFILETS MET BOURSIN EN PAPRIKA

Voor 4 personen: 4 enkele kipfilets van 200 gram elk, 150 gram Boursin met fijne kruiden, 2 wortels in stukjes, 0.8 dl witte wijn, 0.8 dl halfvolle melk, 4 dl kippenbouillon(blokje), 2 kleine uien in grove stukjes, 2 grote rode paprika’s in blokjes gesneden


Bak de kipfilets 5 minuten met de ui en de wortel, voeg de wijn en melk eraan toe, en laat inkoken tot bijna de helft. Giet er de bouillon bij, en laat nog een kwartier sudderen. Haal de kipfilets uit de saus en zeef deze. Eventueel wat binden en voeg de boursin toe, laat nog even inkoken. Paprika toevoegen en meteen serveren.

ROERBAKKEN KIP MET BROCCOLI UIT DE WOK

Voor 4 personen: 400 gram kipfilet in blokjes, 700 gram broccoli in kleine roosjes, olijfolie, 4 lente-uitjes in ringetjes, halve rode paprika in dunne reepjes, 2 dl kippenbouillon (blokje), handvol fijngehakte basilicum, maïzena
 
Wok de kippenblokjes samen met de lente-uitjes enkele minuten in hete olijfolie, voeg de broccoli toe en roerbak nog 2 minuten. Doe de paprikareepjes en bouillon erbij en kruid af met peper en zout, draai het vuur lager en laat even pruttelen tot de broccoli gaar is. Voeg nog eventueel een beetje kippenbouillon of water toe als het te veel inkookt. Los de maïzena op in een weinig water en bind de saus licht. Voeg op het laatste moment de basilicum toe.
 
Als je geen wok hebt, moet je het toch eens overwegen om er een te kopen. Een wok is ideaal voor het koken met weinig vet. Met een minimum aan olie kun je je groenten, vlees of vis zeer snel garen, en de voedingsstoffen en smaken blijven behouden.

KIPFILETS CORDON BLEU

Voor 4 personen: 4 enkele kipfilets, 2 plakken kaas, 2 plakken gekookte ham, paprikapoeder, paneermeel, bakboter
 
Leg de kipfilets plat neer en snij ze open aan één kant. Halveer de plakjes kaas en ham, bestrooi de kaas met paprikapoeder, vul de kipfilets hiermee en zorg dat er geen kaas aan de buitenkant uitsteekt. Maak de filets dicht met een houten prikkertje. Meng wat peper onder het paneermeel en wentel de kipfilets hierin. Bak ze in wat boter aan beide kanten goudbruin, en zet ze 10 minuten in de oven van 180°C. TIP: lekker met gebakken aardappelschijfjes en gemengde sla. Je kunt ook de kipfilets vervangen door kalkoenfilets. Je kunt ook in iedere kip of kalkoen cordon bleu een half schijfje ananas leggen samen met de ham en kaas: een echte “Cordon Bleu Hawaii”.

KIPFILETS MET GEBAKKEN WITLOF EN PEPERSAUS

Voor 4 personen: 4 enkele kipfilets van 200 gram, 100 gram gerookte ham (één dikke plak), 1 kg witlof, 1 koffielepel groene peperbessen, scheutje cognac, 1 dl light-room, peper en zout, halve koffielepel suiker, boter of olijfolie, ovenschaal

 
Bak de kipfilets even aan in de boter, snij de ham in blokjes en verwarm de oven voor op 180°C. Leg de kipfilets in de ovenschaal, halveer de witlof en bak ze 2 minuten in dezelfde pan als van de kipfilets. Strooi er de suiker over en bak nog 1 minuut tot de suiker karameliseert. Leg de witlof en hamblokjes bij de kipfilets, zet 5 minuten in de oven, schenk de cognac en room in dezelfde pan en voeg de peperbessen toe. Laat even zachtjes doorkoken en breng op smaak. Dresseer alles mooi op de borden, giet er wat saus over en geef de rest apart. Lekker met aardappelkroketjes uit de oven.

GEVULDE KIPFILET MET SPINAZIE EN RICOTTA-KAAS

Voor 4 personen: 4 enkele kipfilets, 300 gram gehakte spinazie, 150 gram ricotta, 8 sneetjes rauwe ham
 
Snij de kipfilets horizontaal in zonder door te snijden. Doe de spinazie in een kom en verkruimel de ricotta erdoor, breng op smaak met peper en vul elke kipfilet met deze spinazievulling. Rol de kipfilets op, wikkel ze helemaal in de rauwe ham en bak de kip-pakketjes in olijfolie of boter gedurende enkele minuten aan alle kanten mooi goudbruin. Blus met 2 dl water, zet de deksel op de pan en laat nog zo’n 10 minuten stoven op een zacht vuurtje. Snijd de kipfilets in dikke schuine plakken en dresseer op de borden. TIP: Lekker met een tomatensalade en gebakken aardappeltjes. Om op je lijn te letten eet je er enkele sneetjes vers bruin brood bij.

KIPFILET UIT DE OVEN MET KROKANT TOMATEN-KORSTJE

Voor 4 personen: 4 enkele kipfilets, 3 sneetjes oud witbrood zonder korst, 50 gram gedroogde tomaten op olie, 75 gram geraspte kaas, olijfolie, 75 gram zachte boter, ovenschaal

Verwarm de oven voor op 220°C. Hak het broodkruim heel fijn, en doe in een kom. Snijd de tomaten in stukjes, mix ze samen met aanhangende olie enkele seconden in een blender of keukenmachine. Roer dit tomatenmengsel met de kaas door het broodkruim en kneed het mengsel, smaak af met peper. Bak de kipfilets in olijfolie 2 minuten aan enkele kant en leg ze in de ovenschaal. Verdeel het korstmengsel in vieren, druk het enigszins plat en verdeel het over de kipfilets. Laat in de oven in ongeveer 15 minuten het korstje goudbruin en de kip gaar worden. Serveer hier verse groentjes naar keuze bij met bijvoorbeeld aardappelkroketjes.

OOSTERSE PITA VAN KIP UIT DE WOK

Voor 4 personen: 4 pitabroodjes, 250 gram kippenreepjes, halve dl sojasaus, 1 gesnipperde ui, 1 teentje geperste knoflook, ijsbergsla, 2 schijven ananas, halve komkommer, sap van halve citroen, 1 eetlepel verse gehakte koriander, olijfolie
 
Laat de reepjes kip 15 minuten marineren in de sojasaus, snij de sla in reepjes en de komkommer en ananas in kleine stukjes. Meng de ananas, knoflook, ui, komkommer en koriander met 1 eetlepel sojasaus en citroensap. Haal de wokreepjes uit de marinade en wok ze in de hete olie. Snij de pitabroodjes overlangs in zodat ze gevuld kunnen worden, en verwarm ze in de oven of broodrooster. Vul ze met sla, wokreepjes en ananassaus.

THAISE CURRY MET KIP

Voor 4 personen: 500 gram kipfilet, 250 gram basmatirijst, 250 gram peultjes, 500 gram broccoli, 1 gesnipperde ui, 1 geperst teentje knoflook, 3 tomaten, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels Thaise currypasta (glas), 200 ml kippenbouillon (blokje), 1 eetlepel gehakte koriander
 
Kook de rijst, verdeel de broccoli in roosjes, snij de tomaten in partjes en snij de kipfilet in blokjes. Bak de kipfilet in olijfolie, voeg na 4 minuten de ui toe, en bak alles mooi bruin. Voeg de knoflook, currypasta, de tomaten en de bouillon erbij, en laat enkele minuten zachtjes stoven. Voeg de peultjes en de broccoli toe en stoof verder tot de groenten gaar zijn. Voeg de koriander erbij en verdeel over de borden. Dien op met de rijst.

KIP-BROCHETTES MET YOGHURT

Voor 4 personen: 3 enkele kippenfilets, 400 gram yoghurt, 1 geperst teentje knoflook, 1 theelepel paprikapoeder, beetje gehakte koriander en 1 theelepel gemberpoeder, spiesen of houten prikkers

Meng de yoghurt met de gember, knoflook, paprikapoeder, peper en zout. Snij de kipfilets in blokjes van 4 cm, meng met de marinade, dek af met plasticfolie en zet 2 uur in de koelkast. Rijg de kip nadien aan de spiesen, grill of bak de kipspiesjes 8 à 10 minuten en strooi er vlak voor het serveren de gehakte koriander over. TIP: Geef er gekookte rijst bij en een gemende sla.

GEVULDE KIPFILETS MET DRAGONGEHAKT

Voor 4 personen: 4 enkele kipfilets, 150 gram kippengehakt, 1 eetlepel fijngehakte dragonblaadjes, 1 theelepel mosterd, 2 eetlepels paneermeel, 100 ml kippenbouillon (blokje), sap van 1 citroen, cocktailprikkers

Meng het gehakt met de mosterd, dragon en wat peper en vorm er twee bolletjes van die iets korter zijn dan de kipfilets. Snij de kipfilets in de lengte open maar niet helemaal, vul op met het gehakt en steek vast met cocktailprikkers. Bak de kipfilets rondom mooi bruin, schenk er de bouillon en citroensap bij en laat gaar worden met de deksel op de pan. Verwijder de prikkers, snijd de kipfilets in schuine plakjes en dresseer zo op de warme borden met de saus. TIP: hierbij kun je zowat alles eten: groenten of sla, met pasta of gebakken aardappelen: alles past erbij, dat is het leuke van deze gevulde kipfilets.

SAVOOIEKOOLSCHOTEL MET KIP

Top éénpansgerecht voor 4 personen: 1 savooiekool van 600 gram, 350 gram aardappels, 200 gram kipfilet, 2 plakken bacon van 40 gram elk, 4 plakken casselerrib van 25 gram elk, 5 gehakte sjalotjes, 1 appel in blokjes, 5 eetlepels geraspte kaas, ovenschaal, 1/4 liter light-room
 
Verwarm de oven voor op 200°C en beboter de ovenschaal. Snij de kool in smalle reepjes, schil de aardappels, snij ze eerst in plakjes van 5 mm en deze vervolgens in vieren. Kook de koolreepjes 2 min. in water, haal ze eruit en laat uitlekken. Kook in hetzelfde water de stukjes aardappel 2 min. giet af en laat uitlekken. Snij de kipfilet, bacon en casselerrib in kleine stukjes, schep goed door elkaar. Leg de groenten als volgt in de ovenschaal: éénderde van de koolreepjes; de helft van de appelblokjes en het vleesmengsel en de helft van de sjalotten.Herhaal nog een keer, en eindig met de resterende koolreepjes. Schenk er de light-room over en bestrooi met kaas. Dek af met aluminiumfolie, met enkele gaatjes en laat 1 uur in de oven gaar worden.

KIP IN VERSE DRAGON-ROOMSAUS

Voor 4 personen: 4 kipfilets, 4 eetlepels witte wijn, 120 ml light-room, 2 eetlepels verse dragon, bakboter
 
Bak de kipfilets in de boter gaar, en bestrooi ze met zout en peper. Haal ze uit de pan, giet het overtollig vet weg, voeg de wijn toe en roer alles goed los. Leg de kipfilets terug in de pan bij de wijn, laat tot de helft inkoken, draai het vuur lager en voeg de room en dragon toe. Op smaak brengen en nog 1 minuut laten koken. TIP: lekker met aardappelkroketjes uit de oven.

KIPSANDWICH OP CIABATTABROOD

Voor 4 personen: 2 kippenfilets zonder vel, 2 plakken bacon om te bakken, 1-2 eetlepels light-mayonaise, 1 ciabatta, enkele blaadjes sla, 1 kleine rode ui in fijne ringen, 2 eetlepels mangochutney, olijfolie
 
Vraag aan je poelier of hij de kipfilets plat slaat, of doe dat zelf onder huishoudfolie en kruid ze met peper en bak in weinig olijfolie gaar. Bak intussen ook de plakken bacon in 2-3 minuten knapperig en bruin. Halveer de ciabatta, snijd de stukken in de lengte doormidden, besmeer iedere helft met mayonaise en leg de slablaadjes op de onderste helft met de uiringen, daarop de kip en plakken bacon. Schep er de mangochutney over en leg de andere helft van het brood er weer boven op. Mangochutney kun je in de meeste supermarkten kopen.

KIPSPIESJES MET HONING EN SOJA

Een verrassend lekker hapje of tussendoortje: 2 kipfilets, 2 eetlepels citroensap, 1 theelepel warme honing, 2 theelepels lichte sojasaus, 4 in water geweekte satéprikkers, 1 eetlepel fijngesneden koriander, 3 eetlepels Griekse yoghurt
 
Meng het citroensap met de warme honing en sojasaus. Snij de kipfilets in blokjes, rijg die aan de satéprikkers, bestrijken met het sojamengsel en grill de kipfilets 5-6 minuten onder regelmatig draaien. Meng de koriander met de Griekse yoghurt als dipsaus. TIP: Eet deze kipspiesjes met frisse gemengde slasoorten die je kant-en-klaar kunt kopen, met plakjes tomaat en komkommer.

STOOFSCHOTEL VAN KIP MET PREI

Voor 4 personen: 1 kip van ca. 1,4 kg verdeeld in 8 stukken, 2 eetlepels bloem, 2 eetlepels olijfolie, 4 preien in stukken van 2,5 cm, 1 teentje geperste knoflook, 2 laurierblaadjes, 300 ml kippenbouillon, 400 gram gekookte krielaardappeltjes
 
Haal de stukken kip door de bloem, en bak ze in de olijfolie mooi bruin. Voeg prei, laurier en knoflook toe, roer er de bouillon doorheen, en breng al roerend aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes stoven, voeg 10 minuten voor het einde de krielaardappeltjes toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over 4 warme borden en serveer meteen.

GEGRILDE KIPFILET MET PESTOSAUS

Voor 4 personen: 4 kipfilets, 3 eetlepels olijfolie. Pestosaus: 75 ml crème fraîche en 75 ml kant-en-klare groene Pesto
 
Verwarm de grill voor op de hoogste stand, bestrijk de kipfilets met de helft van de olie, en leg ze op een ingevette grillrooster. Grill de kipfilets aan elke kant 10 minuten of tot ze gaar zijn op 10 cm van de warmtebron. Bestrijk regelmatig met de resterende olie. Maak intussen de Pestosaus: vermeng de crème fraîse met de Pesto in een pannetje, en verwarm voorzichtig op een laag vuurtje. Dresseer de kipfilets op de borden, schep er de Pestosaus over en serveer meteen. TIP Eet er gebakken aardappelschijfjes met tomatensalade bij. De tomatensalade kun je als volgt maken: Maak een dressing van 30 ml olijfolie, 1 klein fijngesnipperd sjalotje en half teentje knoflook en een beetje citroensap. Meng alles goed. Besprenkel hiermee de tomatenpartjes of schijfjes, en strooi er wat gehakte basilicum over.

ITALIAANSE KIP MET MOZZARELLA

Voor 4 personen: 4 kipfilets, 2 tomaten, 200 gram Mozzarella, handvol basilicumblaadjes, olijfolie, ovenschaal
 
Verwarm de oven voor op 160°C. Bak de kipfilets in de olijfolie 10 minuten op een zacht vuurtje, kruid goed af met peper en zout en schik de kipfilets in een ovenschaal. Snij de tomaten in niet te dunne schijfjes, zo ook met de Mozzarella. Leg eerst de Mozzarella-schijfjes op de kipfilets, daarna de basilicumblaadjes en tenslotte de tomatenschijfjes. Ga even met de pepermolen erover en zet in de oven totdat de kip gaar is en de kaas gesmolten is. Geef er pasta naar keuze bij.

PAELLA MET KIP EN SAFFRAAN

Voor 6 personen: 6 of meer kipdelen (filets, drumsticks, bouten), 1 kleine gehakte ui, 1 groene paprika in blokjes, 250 gram gewassen basmatirijst, 200 gram chorizo in 5 mm dikke plakjes, 900 ml hete kippenbouillon, 2 teentjes geperste knoflook, 1/4 theelepel saffraan 30 minuten geweekt in 2 eetlepels heet water, olijfolie, ovenschaal
 
Oven voorverwarmen op 200°C. Bak de kipdelen in hete olijfolie 5 minuten aan elke kant aan tot het bruin ziet en bak ook de chorizo even aan in dezelfde pan tot het krokant is. Vet de ovenschaal in met wat olie, en strooi de fijngesneden ui, paprika en rijst over de bodem. Leg daarop een laag chorizo plakjes en de kipdelen met de huid naar boven erbovenop. Voeg knoflook, saffraan en het weekvocht van de saffraan aan de hete kippenbouillon toe en giet dat uit over de kip en rijst in de ovenschaal. Zet de schaal onafgedekt in de oven, en laat 45 minuten tot 1 uur stoven tot de kip goed gaar is en alle bouillon door de rijst is opgenomen. Maak de rijst los met een vork en verdeel alles netjes over de borden of zet de schaal zo op tafel.

KIPSCHNITZEL MET DRAGON-MOSTERDSAUS

Voor 4 personen: 4 kipfilets, 300 ml witte wijn, 250 ml light-room, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel verse dragon, olijfolie, 2 eetlepels bloem
 
Vraag aan je slager of poelier of hij de kipfilets wil plat slaan tot een halve cm dikte. Haal de kippenlapjes even door de bloem, bak aan beide kanten gaar in de olijfolie, neem uit de pan en zet even opzij. Voeg de witte wijn toe aan het bakvocht in de pan, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Roer de slagroom erdoor en laat even doorkoken tot de saus iets dikker wordt. Roer de mosterd en de dragon er door, en leg het vlees weer in de pan. Laat nog enkele minuten pruttelen en breng op smaak met peper en zout. Dresseer de kipfilets op de borden en schep er de saus over. TIP: Bij dit gerecht kun je verse groenten geven, zoals broccoli, geglaceerde worteltjes en gestoofd witlof.

FRISSE ROERBAK MET BROCCOLI & KIP

Voor 4 personen. 400 gram broccoli, 1 struik paksoi, 2 gele paprika’s, 1 teentje knoflook, 4 cm verse gember, 250 gram eiernoedels, 4 enkele kipfilets, 1 limoen, 2 eetlepels olijfolie, 90 gram oestersaus
.
Snijd de broccoli in kleine roosjes en de paksoi in repen. Snijd de paprika’s in reepjes en hek de knoflook fijn. Schil en rasp de gember. Kook de noedels 5 minuten, snijd intussen de kipfilet in reepjes en de limoen in partjes. Giet de noedels af en laat uitlekken. Verhit de olie in de wok en roerbak kort de knoflook, gember en kippenreepjes 2 minuten. Voeg de broccoli, paprika, oestersaus en 2 eetlepels water toe en roerbak nog 3 minuten. Voeg als laatste de noedels erbij en meng alles goed tot de noedels warm zijn. Breng op smaak met peper en serveer met de partjes limoen.