LUNCH RECEPTEN 

LUNCH EENPANSGERECHT MET BROOD, HAM EN CHAMPIGNONS

Voor 4 personen: 500 gram champignons in vieren gesneden, olijfolie, 50 gram gesmolten boter, 12 sneetjes volkorenbrood zonder korstjes, 200 gram gekookte ham in reepjes, 200 gram geraspte kaas, 2 eieren, 1/4 liter light-room, 4 eetlepels gehakte bieslook, ovenschaal
 
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met wat gesmolten boter en bekleed de bodem van de ovenschaal met de helft van het brood. Roerbak de champignons ca. 5 minuten in olijfolie, verdeel ze over het brood in de ovenschaal en bestrooi de champignons met de helft van de bieslook. Verdeel de reepjes ham en de helft van de kaas over de champignons en bedek het geheel met de rest van het brood. Klop de eieren los met de room, roer er de rest van de bieslook en kaas erdoor, schenk het bij de rest in de ovenschotel en bak in de oven in ca. 30 minuten goudbruin. TIP: lekker met een tomatensalade.

STOKBROODSANDWICH MET TONIJN

Voor 4 personen: 100 gram tonijn in blik op olie, 4 eetlepels gekookte kidneybonen, 50 gram gemengde salade, 4 eieren, 2 kleine stokbroodjes (halve baguettes), 4 eetlepels slasaus, halve ui
 
Als je stokbroodjes hebt die je zelf nog moet afbakken, kun je dat doen 15 minuten in de oven van 200 graden. Kook 4 eieren hard. Snij de broodjes vanaf de bovenkant in het midden open. Besmeer de broodjes aan de binnenkant met boter en beleg met de sla. Snij de hard gekookte eieren in stukjes en vermeng ze met de tonijn en de kidneyboontjes. Breng het tonijnmengsel op smaak met peper en zout. Lepel de tonijn op de sla en de slasaus erover. Snij de ui in ringetjes en strooi deze over de tonijnsalade.
 

ZUIDERS CIABATTABROOD MET FRANSE KAAS

Voor 4 personen: 4 ciabattabroodjes, 300 gram Brie in plakjes gesneden, 1 eetlepel balsamico-azijn, 2 eetlepels olijfolie, 3 rode uien, 100 gram rucolasla
 
Verwarm een grillpan voor tot gloeiend heet. Rooster de ui (in partjes) in de grillpan in circa 3-5 minuten bruin en gaar, keer ze regelmatig. Snij de ciabatta overlangs open en besprenkel de snijvlakken met olijfolie. Leg de onderkant op een bord en verdeel de rucola erover. Leg de Brie op de rucola. Schep de rode ui om met de balsamicoazijn en zout en peper naar smaak en verdeel de partjes over de Brie. Leg de bovenkant van de ciabatta erop.

GEBAKKEN KIPFILET OP CIABATTABROOD MET TUINKRUIDEN

Voor 4 personen: 4 ciabattabroodjes, 5 eetlepels mosterd, 60 gram veldsla, 4 eetlepels gehakte verse bieslook, 4 eetlepels verse basilicum (wat grof fijngehakt), 12 plakken gebakken kipfilet
 
Snij het ciabattabroodje open. Bestrijk de snijvlakken met de grove mosterd. Meng de veldsla met bieslook en basilicum en verdeel dit over de onderste helft. Leg daarop de gebraden kipfilet en maal er wat peper boven. Dek het af met de bovenkant van het broodje.
 

HEERLIJKE PANINI MET GEROOKTE ZALM

Voor 4 personen: 1 stuk focaccia brood, 200 gram gerookte zalm, 2 tomaten, 3 eetlepels groene Pesto, handvol verse basilicum, 150 gram geitenkaas, 1 lente-uitje in ringetjes
 
Snij de geitenkaas en de tomaten in plakken en de bosui in ringetjes. Snij de focaccia in vieren en snij de stukken open. Bestrijk de snijvlakken dun met pesto en beleg de onderkanten met zalm, geitenkaas en tomaat. Verdeel de bosui erover en maal er wat peper boven. Pluk de blaadjes basilicum en leg ze erop en zet de bovenkanten van het brood erop. Leg de broodjes tussen het grill ijzer en rooster ze in 3-5 min goudbruin.

FRANS STOKBROOD MET TONIJN, OLIJVEN EN TOMATEN

Voor 4 personen: 1 groot of 2 kleine vers gebakken stokbroden, 2 blikjes tonijn (185 gram) op eigen nat, 80 gram gemengde sla, 120 gram gehalveerde kerstomaatjes, sap van halve citroen, 120 gram gehalveerde zwarte olijven zonder pit, 2 eetlepels gehakte verse bieslook, olijfolie
 
Snij het stokbrood in de lengte doormidden, verdeel in 4 stukken en laat de tonijn uitlekken. Vermeng 4 eetlepels olijfolie met iets citroensap, roer er de bieslook door en smaak af met peper en zout. Beleg de onderste helft van de stokbroodjes met wat sla, vervolgens de in stukjes verkruimelde tonijn, tomaatjes en leg er de halve olijven bovenop. Besprenkel het geheel met de vinaigrette en dek af met het kapje van het stokbrood.
 

HARTIGE CIABATTA MET KORIANDER EN TOMATEN

Voor 4 personen: 250 gram tomaten, 1 ui, handvol verse koriander, 1 teentje knoflook, 4 eetlepels olijfolie, 250 gram ciabatta
 
Snij de tomaten in kleine stukjes, snipper de ui, hak de knoflook fijn. Haal de blaadjes koriander van de takjes af. Meng de tomatenblokjes met ui, 2 el olijfolie en peper en zout naar smaak. Snij de ciabatta in 10-12 schuine sneetjes. Meng de rest van de olijfolie met de knoflook en bestrijk de sneetjes brood hiermee. Bak ze in een vlakke (antiaanbak) koekenpan aan beide kanten goudbruin. Leg ze op een serveerschaal en verdeel het tomatenmengsel erover. Leg op alle sneetjes een toefje koriander. TIP: Vervang de koriander eventueel door verse basilicum.

SLANKE PASTASALADE MET GROTE GARNALEN

Voor 4 personen: 300 gram schoongemaakte scampi’s, 150 gram pasta (tagliatelle, spaghetti, macaroni..), 200 gram preiwit in ringen gesneden, 4 eetlepels olijfolie. Voor de dressing: 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap

Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom goed door elkaar. Roerbak in een pan met olijfolie de preiringen en kook intussen de pasta beetgaar. Voeg 4 eetlepels water toe aan de prei tot het vocht is verdampt en de prei gaar is. Bak in 2 eetlepels olijfolie de garnalen kort en voeg deze bij de prei, laat nog 2 minuten stoven. Schep de uitgelekte pasta op de borden, schep er wat dressing overheen en verdeel er de prei met de garnalen over.

FRUITIGE WALDORFSALADE

Voor 4 personen: 4 stengels bleekselderij, 2 bananen, 1 ananas, 1 citroen, 1 eetlepel mosterd, 1 mespunt suiker, 100 ml light-slagroom, 100 gram walnoten, 1 theelepel kerriepoeder, 2 eetlepels mayonaise, 2 appels, 350 gram kipfilet
 
Snij de kip in dobbelsteentjes van 1 cm. Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de kipfilet goudbruin en gaar. Breng op smaak met kerrie en peper. Laat de stukjes kip afkoelen. Rooster vervolgens de walnoten 2 min in een droge koekenpan en laat ze daarna afkoelen. Klop de slagroom een beetje stijf en roer de mayonaise en mosterd erdoor. Breng op smaak met suiker, zout en peper. Snij de bleekselderij fijn. Snij de appel in reepjes en de banaan in plakjes. Knijp de citroen uit en leg de appel en banaan in het sap zodat deze niet bruin worden. Schep de kip om met de bleekselderij, appel, banaan, ananas en de dressing en bestrooi de salade met de walnoten.
 

SLANKE, GEZONDE EN VERSE GROENE SALADE

Voor 4 personen: 200 gram peultjes, 300 gram broccoliroosjes, 200 gram doperwten, 300 gram courgette in plakken, 200 gram sperzieboontjes, 300 gram gemengde salade, 200 gram uitgelekte witte bonen. Voor de dressing: 4 eetlepels magere yoghurt, 2 eetlepels fijngehakte basilicum, 2 eetlepels zachte mosterd
 
Kook alle groene groenten kort tot ze zacht zijn, en maak intussen de dressing door alle benodigdheden in een kom goed te mengen. Verdeel de gemengde salade over de borden. Giet de groenten af, laat even goed uitlekken en meng ze samen met de witte bonen in een kom voorzichtig door elkaar. Sprenkel de dressing over de groenten, meng goed en schep dit mengsel op de salade. Lekker met warm ciabattabrood.

SNELLE TOMATEN-BASILICUM SALADE

Voor 4 personen: 2 vleestomaten, 2 lente-uitjes, 4 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels gehakte basilicum, 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
 

Snij de lente-uitjes in fijne ringetjes en snij de tomaat in dunne plakjes. Meng in een kom voorzichtig de tomaat, basilicum en lente-uitjes en schik ze op de bordjes. Druppel er de olijfolie over en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Deze tomaten-basilicumsalade kun je ook serveren als bijgerecht bij kip, lamsvlees en pasta’s.

TONIJNSALADE MET AARDAPPEL

Lekker als voorgerecht of hoofdgerecht tijdens de zomerdagen. Voor 4 personen:2 grote gekookte aardappelen in blokjes gesneden, 1 blikje tonijn, 2 gepelde gekookte eieren, 1 eetlepel kappertjes, 6 fijngehakte ansjovisfilets, 12 olijven naar keuze zonder pit, sap van 1 citroen, 1 eetlepel olijfolie
 
Laat de tonijn uitlekken, snij de eieren elk in vieren en hak de ansjovis en olijven fijn. Doe alle ingrediënten behalve het citroensap in een kom en schep alles goed door elkaar. Meng het citroensap met de olijfolie en schep voorzichtig door de salade. Laat deze gezonde salade zeker 1 uur in de koelkast op smaak komen.
 

SALADE MET GEBAKKEN RAUWE HAM EN CAMEMBERT

Voor 4 personen: 100 gram gemengde sla (frisee-sla, rucola, waterkers, groene krulsla) 180 gram Camembert in blokjes, 8 dunne plakken rauwe ham van goede kwaliteit zoals Parmaham, 120 gram pijnboompitten, 1 avocado in smalle reepjes. Voor de dressing: 1 eidooier, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel witte wijnazijn, 1 theelepel honing, 1 eetlepel bouillon, 200 ml maïsolie

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng voor de dressing alle ingrediënten, behalve de olie, met een staafmixer of in een blender. Giet de olie er langzaam bij tot de dressing gaat binden. Bak de rauwe ham-plakjes op een rooster ongeveer 10 minuten in de oven bruin en knapperig. Verdeel de sla over de borden, leg de kaas, pijnboompitten en avocado erop, giet de dressing erover en garneer met de ham. TIP: dit kan ook als voorgerecht dienen in een feestelijk menu.

FRISSE SALADE MET ZALM EN PASTA

Voor 4 personen: Ongeveer 250-300 gram zalm in blik, 100 gram rucolasla, 2 eetlepels pijnboompitten, 300 gram penne (of andere korte pasta), 250 gram mascarpone, halve eetlepel citroensap, 2 eetlepels balsamico-azijn
 
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Verdeel de zalm in grove stukken (eventueel vel en graten verwijderen). Roer de mascarpone los en meng met het citroenrasp. Hak de rucola grof. Giet de pasta af, bewaar wat van het kooknat. Schep de zalm, mascarpone en rucola door de pasta. Breng op smaak met peper, zout en de balsamico azijn. Voeg eventueel nog wat pastawater toe als je het te droog vindt. Bestrooi met pijnboompitten en serveer.

PASTASALADE MET TIJM EN OLIJVEN

Deze pastasalade heeft een voedingswaarde en kun je dus als lekker fris lunch-tussendoortje eten, bijvoorbeeld op je werk, want deze pasta levert veel energie. Voor 4 personen: 2 rode paprika’s, 350 gram schelpjespasta of andere pasta, 2 eetlepels olijfolie, beetje tijm, 1 geperst knoflookteentje, 50 gram rucola-sla, 1 blik tonijn op water uitgelekt, 50 gram zwarte olijven zonder pit, 50 gram Parmezaanse kaas geraspt of in krullen.
 
Snij de paprika’s in kleine reepjes of blokjes als je kunt zonder vel. Kook ondertussen de pasta beetgaar en giet af. Verhit de olie in een koekenpan, bak de knoflook heel even, en verwarm de paprika en tijm even mee en voeg deze bij de pasta, evenals de tonijn, rucola, olijven en breng op smaak met peper. Serveer deze pasta op kamertemperatuur en strooi er de Parmezaan over. Lekker met warm ciabatta of ander brood.

SNELLE SALADE MET GEITENKAAS-DRESSING

Voor 4 personen: voor de dressing: 100 gram geitenkaas, 6 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels citroensap, 4 eetlepels water. Gemengde slasoorten (kant-en-klaar), broodcroûtons (zakje)
 
Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in de keukenmachine, mix ze tot een gladde massa en laat deze geitenkaas-dressing 10 minuten rusten. Meng vlak voor het opdienen de gemengde slasoorten door de vinaigrette, verdeel over de borden of in kommen en strooi de croûtons erover.

SNELLE PASTASALADE MET WITTE BONEN EN FETAKAAS

Voor 4 personen: 450 gram witte bonen (blik), 500 gram tomaten, 200 gram Fetakaas, 3 lente-uitjes, 400 gram pasta naar keuze (bv. penne), 5 eetlepels witte wijnazijn, 4 eetlepels olijfolie, enkele gehakte basilicumblaadjes
 
Spoel de bonen onder de kraan af en laat uitlekken, snij de tomaten in kleine stukjes, de lente-uitjes in ringetjes en de Feta in dobbelsteentjes. Kook de pasta. Roer intussen de azijn met wat zout en peper door elkaar en klop er de olijfolie door. Giet de pasta af en doe het weer in de pan, meng meteen met de tomaten, lente-uitjes, bonen en Fetakaas. Dresseer deze gezonde slank-salade op borden en werk af met de fijngehakte basilicum. Lekker met brood.
 

HONING-MOSTERD SALADE MET BRIE

Voor 4 personen: 200 gram Brie, 4 eetlepels honing-mosterd dressing, 1 appel, 30 gram pijnboompitten, 75 gram rucolasla 

Haal de Brie een half uur voor het bereiden van de salade uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Rooster de pijnboompitten in de koekenpan zonder olie. Snij de Brie in plakjes en de appel in partjes. Doe de appel, Brie, rucola en pijnboompitten in een grote saladeschaal en meng met de honing-mosterd dressing. TIP: Lekker met vers brood dat licht geroosterd is. Honing-mosterd dressing (basisrecept; je kunt dit bijvoorbeeld maal 2 of maal 4 doen: 1 eetlepel vloeibare honing, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel mosterd, 5 eetlepels olijfolie, 1/4 teentje knoflook, peper en zout. Pers de knoflook uit en meng alle ingrediënten goed door elkaar.

GEVULDE OMELET MET CHAMPIGNONS, UI EN TOMATEN

Voor 4 personen: 2 uien in fijne ringetjes, 2 tomaten in blokjes, 100 gram gesneden champignons, 8 eieren, 4 eetlepel melk, peper en zout
 
Stoof de ui en champignons enkele minuten in een pan gaar en voeg de tomaat erbij. Breng op smaak met peper en zout. Breek de eieren in een kom, voeg de melk erbij en klop alles goed door elkaar. Bak de 4 omeletten: Giet 1/4 van het mengsel in de pan met wat boter, en bak op zacht vuur aan één kant lichtbruin. Schep 1/4 van de vulling in het midden op de omelet en vouw dicht. Bak op dezelfde manier nog 3 omeletten en vul ze. TIP: Lekker met verse broodjes, of gebakken aardappeltjes uit de oven.
 

MELOEN-AARDBEIENSALADE MET YOGHURTSAUS

Voor 4 personen: 250 gram aardbeien, 2 kiwi’s, 1 niet te grote Galia meloen. Voor de saus: 2 eetlepels gehakte muntblaadjes, 1 eetlepel suiker, 1 zakje vanillesuiker, 2 dl yoghurt

Snij het vruchtvlees van de meloen in dobbelsteentjes, de kiwi’s in halve plakjes en halveer de aardbeien. Klop de yoghurt met de suiker en de vanillesuiker tot de suiker is opgelost en roer er de munt door. Schep vlak voor het serveren het fruit en de saus door elkaar en dien op in mooie glaasjes.

 

STOKBROODSANDWICH MET TONIJN

Voor 4 personen: 100 gram tonijn in blik op olie, 4 eetlepels gekookte kidneybonen, 50 gram gemengde salade, 4 eieren, 2 kleine stokbroodjes (halve baguettes), 4 eetlepels slasaus, halve ui
 
Als je stokbroodjes hebt die je zelf nog moet afbakken, kun je dat doen 15 min in de oven van 200 graden. Kook 4 eieren hard. Snijd de broodjes vanaf de bovenkant in het midden open. Besmeer de broodjes aan de binnenkant met boter en beleg met de sla. Snijd de hard gekookte eieren in stukjes en vermeng ze met de (geplukte) tonijn en de kidneyboontjes. Breng het tonijnmengsel op smaak met peper en zout. Lepel de tonijn op de sla en de slasaus erover. Snijd de ui in ringetjes en strooi deze over de tonijnsalade.

PANINI MET GEROOKTE ZALM EN GEITENKAAS

Voor 4 personen: 1 stuk Focacciabrood, 200 gram gerookte zalm, 2 tomaten, 3 eetlepels groene Pesto, handvol verse basilicum, 150 gram geitenkaas, 1 lente-uitje in ringetjes
 
Snij de geitenkaas en de tomaten in plakken en de bosui in ringetjes. Snij de focaccia in vieren en snijd de stukken open. Bestrijk de snijvlakken dun met pesto en beleg de onderkanten met zalm, geitenkaas en tomaat. Verdeel de bosui erover en maal er wat peper boven. Pluk de blaadjes basilicum en leg ze erop en zet de bovenkanten van het brood erop. Leg de broodjes tussen het grill ijzer en rooster ze in 3-5 min goudbruin.

GEROOSTERDE CIABATTA MET TOMATEN EN KORIANDER

Dit lekkere maar eenvoudig Italiaans hapje wordt ook wel eens ‘Bruschetta’ genoemd. Het zijn sneetjes gegrilde ciabatta of ander brood dat wordt ingesmeerd met olie en knoflook, en belegd kan worden met verschillende verse ingrediënten.

250 gram tomaten, 1-2 teentjes geperste knoflook, 1 ui, 5 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels gehakte basilicum, 300 gram ciabattabrood

Snij de tomaten in dobbelsteentjes, hak de ui fijn en meng de tomaten met de gesnipperde ui, 3 el olijfolie en werk af met peper en eventueel zout. Snij de ciabatta in 12 sneetjes. Meng de rest van de olijfolie met de knoflook en bestrijk de sneetjes brood hiermee. Bak ze in een koekenpan aan beide kanten goudbruin. Leg ze op een mooi bord en verdeel het tomatenmengsel erover. Leg op alle sneetjes wat gehakte basilicum.

WARME FOCACCIA MET GEITENKAAS EN GEROOKTE ZALM

Voor 4 personen: 1 stuk Focacciabrood, 200 gram gerookte zalm, 2 tomaten, 3 eetlepels groene Pesto, handvol verse basilicum, 150 gram geitenkaas, 1 lente-uitje
 
Snij de geitenkaas en de tomaten in plakken en de bosui in ringetjes. Snij de focaccia in vieren en snijd de stukken open. Bestrijk de snijvlakken dun met pesto en beleg de onderkanten met zalm, geitenkaas en tomaat. Verdeel de bosui erover en maal er wat peper boven. Pluk de blaadjes basilicum en leg ze erop en zet de bovenkanten van het brood erop. Leg de broodjes tussen het grill ijzer en rooster ze in 3-5 min goudbruin.

SLAATJE MET GARNALEN, MELOEN EN DILLEDRESSING

Voor 4 personen: 400 gram meloen naar keuze, 300 gram grijze garnalen, beetje gewone sla. Voor de dilledressing: 200 gram magere platte kaas (kwark), 4 eetlepels melk, sap van halve citroen, 2 eetlepels gehakte dille
 
Snij de meloen in blokjes en meng het in een kom met de garnalen. Maak de dilledressing: roer de platte kaas met de melk, het citroensap en de helft van de dille tot een gladde dressing en smaak af met wat peper. Meng de meloen en de garnalen met de dressing. Zet tenminste 1 uur in de koelkast. Snij de sla in reepjes, en verdeel het over de borden. Schep het garnalenmengsel op de sla en werk af met de rest van de dille.

VEGETARISCHE PASTA-OMELET MET PASTA EN TOMATEN

Voor 4 personen: 140 gram volkorenpasta, 140 gram groene- en 140 gram rode paprika, 50 gram gesnipperde ui, teentje geperste knoflook, 300 gram tomaat, olijfolie, 1 eetlepel Provençaalse kruiden, halve eetlepel gedroogde oregano, 4 eieren, 4 eetlepels geraspte kaas
 
Kook de pasta, snij de paprika’s in fijne reepjes, pel de tomaat en snij het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Bak in wat hete olijfolie de paprikareepjes aan, voeg na 2 minuten de de ui en knoflook toe en laat nog 5 minuten smoren onder deksel. Voeg de kruiden erbij met wat peper. Giet intussen de pasta af,  klop de eieren los en vermeng dat met de warme pasta. Voeg de tomatenblokjes toe alsook de rest van de groenten. Laat dit op ’n laag vuurtje stollen, strooier wat geraspte kaas over en serveer meteen.

SALADE MET GEROOKTE FORELFILET

Voor 4 personen: 300 gram gerookte forelfilet, 30 gram rucolasla, 2 eetlepels notenolie, 2 eetlepels maïsolie, 1/2 dl witte balsamico-azijn, 1/2 eetlepel fijne mosterd, 2 theelepels gembersiroop, peper en zout, gemende sla (zakje)
 
Snij de rucola heel fijn en klop deze met de oliesoorten, azijn, gember en mosterd tot een gladde dressing, breng op smaak met peper en zout en zet koel weg. Verdeel de gemende sla over mooie borden, ‘scheur’ de visfilets in grove plukken en verdeel ze over de sla. Klop nog een keer door de dressing en schenk ruim over elke salade, als je over hebt geef je dat apart erbij. TIP: gebruik ook rode bietenscheuten of preischeuten als garnering en eet er lekker verse warme broodjes bij.

PITA’S MET ZUIDERSE GROENTEN EN GEITENKAAS

Voor 4 personen: 4 pitabroodjes, 2 rode paprika’s, 1 courgette, 2 aubergines, 8 zongedroogde tomaatjes, 4 kleine geitenkaasjes, olijfolie, oregano en verse peper

Snij de paprika’s in blokjes, de courgette en aubergines in plakjes en bak ze even kort op in hete olijfolie. Je mag ze ook onder een hete ovengrill roosteren. Snij de pitabroodjes doormidden en toast ze even in de broodrooster. Snij ook de geitenkaasjes horizontaal doormidden. Beleg de halve broodjes met de groenten, leg daarop een zongedroogd tomaatje, wat oregano en een plakje geitenkaas. Kruid met peper en druppel er wat olijfolie over. Zet de broodjes onder een hete grill tot de kaas begint te smelten.

ROEREI MET ZUIDERSE GROENTJES

Voor 4 personen: 400 gram Italiaanse roerbakgroenten, 6 eieren, 4 eetlepels melk, enkele basilicumblaadjes, 2 eetlepels olijfolie.
 
Bak of wok de roerbakgroenten in de hete olie ongeveer 5 minuten. Klop de eieren los met de melk en voeg peper en zout naar smaak toe. Zet het vuur lager, giet het eimengsel bij de groenten en blijf roeren met een houten lepel tot het ei bijna gestold is. Verdeel het roerei over de borden of kommen, garneer met enkele basilicumblaadjes en serveer meteen. Lekker met verse, warme broodjes.

HOLLANDSE GARNALENSANDWICH MET BOERENBROOD

Voor 4 personen: 6 sneetjes bruin boerenbrood, 200 gram Hollandse garnalen, 1/2 bosje fijngehakte kervel, 75 gram crème fraîche, 75 gram yoghurt.
 
Meng de garnalen met de kervel, crème fraîche en de yoghurt, en toast het brood. Schep op 1 geroosterde boterham het garnalenmengsel, leg er nog een boterham bovenop en beleg deze op dezelfde manier, en dek af met een onbesmeerde boterham. Maak zo 2 sandwiches en snijd ze tweemaal doormidden zodat je 8 kleine sandwiches krijgt.

GEROOSTERD MUESLIBROOD MET KWARK EN VERS FRUIT

Voor 2 personen: 4 sneetjes mueslibrood, 1 grote sinaasappel, 8 aardbeien en 6 eetlepels magere kwark.
 
Toast het brood en schil de sinaasappel dik tot op het vruchtvlees. Snij de partjes vruchtvlees tussen de vliezen eruit. Snijd de aardbeien in plakjes. Bestrijk de sneetjes geroosterd brood met kwark en beleg ze met parten sinaasappel en aardbei.
 

GEROOSTERDE TOMATEN MET PASTA

Voor 4 personen: 500 gram tomaten in gehalveerd, 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes gehakte knoflook, 200 gram penne, 2 eetlepels balsamico-azijn, 2 eetlepels klein gesneden gedroogde tomaatjes, 1 theelepel suiker, 1 bosje rucola, peper en zout
 
Verwarm de oven voor op 200°C en leg de tomaten in een ovenschaal met de snijkant naar boven, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie. Strooi er wat knoflook en wat zout over en rooster 20 min in de oven. Keer ze na 10 min om. Meng de rest van de olijfolie met de azijn, gedroogde tomaatjes en suiker, en breng op smaak met peper. Meng dit door de pasta. Schep op het laatst er de rucola en de tomaat met bakvocht door.
 

ROEREI MET GEROOKTE ZALM

Voor 4 personen: 150 gram gerookte zalm in reepjes, 4 gesneden lente-uitjes, 6 eieren, 4 eetlepels zure room, 2 eetlepels boter en 1 gesnipperd sjalotje
 
Fruit in een koekenpan de sjalot en lente-ui in de hete boter even aan, en voeg de losgeklopte eieren er aan toe. Roer nog 1 minuut, voeg peper toe en de zure room. Serveer meteen op borden of in kommen en werk af met opgerolde reepjes gerookte zalm.

HARTIGE PANNENKOEKJES

Voor 4 personen: 150 gram pannenkoekenmix, 0,5 dl melk, 1 eetlepel gembersiroop, 1 ei, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels jam (rode confituur) naar keuze, 150 gram kippenfilet (vleeswaren) en 1 blikje ananas
 
Snij de uitgelekte ananas in stukjes en de kippenfilet in reepjes. Maak een glad beslag van de pannenkoekenmix, melk, gembersiroop en het ei. Bak van het beslag in de olijfolie 4 pannenkoeken, bestrijk ze dun met jam en verdeel er de kalkoen en ananas over.
 

HAVERMOUTPAP MET BANAAN

Voor 4 personen: 125 gram havermout, 2 appels, 4 eetlepels melk, 2 bananen en honing
 
Schil de appels en snijd ze in dunne reepjes. Doe de havermout in een pan met 7,5 dl water en laat op een laag vuur zacht koken tot de havermout gaar is. Voeg 2 minuten voor het eind de appel en de melk toe. Lepel de havermout in 4 kommen, snij de bananen in plakjes en verdeel over de havermoutpap. Werk af met honing en serveer meteen.

OMELET MET TOMATEN EN PESTO

Voor 4 personen: 3 eieren, 4 eiwitten, 2 theelepels olijfolie, 4 kleine tomaten in plakjes, 4 stengels lente-ui in ringetjes, 1 eetlepel pesto en enkele basilicumblaadjes
 
Je bakt hiervan 2 omeletten, genoeg voor 4 personen. Klop de eieren samen met de eiwitten los met 1 eetl water, en kruid af met peper. Bak van de helft van het eimengsel een omelet in een anti-aanpakpan in de helft van de olijfolie. Beleg deze in de pan met de helft van de tomaten en lente-ui en schuif even onder een grill of in een oven zodat ook de bovenkant iets kan gaar worden. Leg de omelet op een warm bord en dek af met aluminiumfolie. Herhaal dit met de andere helft van het eimengsel, tomaten en lente-ui. Serveer meteen op warme borden.