Eenzaamheid bij ouderen

De Nieuwe oude dag: Verouderen. Wat kunnen we er tegen doen? Weinig, lijkt het. Eenzaamheid bij ouderen lijkt ook soms een probleem. Wat je daar aan kunt doen geef ik je ook mee in dit veel gelezen artikel…
 
Wetenschappers kijken nog altijd verbaasd naar de natuur. Naar diertjes die zich blijven verjongen. Wij, mensen jagen ook op de geheimen van veroudering. We gebruiken de modernste technieken om er achter te komen hoe je toch maar gezond heel oud kan worden. Waarom er plekken op de wereld zijn waar het leven het langst duurt. We onderzoeken de toekomst van ouderdom, leren over langer leven, graven dieper en dieper, vinden, verzinnen, bestuderen van alles.
 
Oud worden is een kwestie van geluk voor de één, en minder geluk voor de ander. Alle wensen en onderzoeken ten spijt, de bron van het eeuwig leven is een droom. Wij zijn kwetsbare en sterfelijke wezens. Maar hoe we onze ouderdom beleven, dat hebben we zelf in de hand. Want ons langere leven heeft pas betekenis wanneer we onze tijd zinvol kunnen doorbrengen.
.
We moeten, denk ik, ons op tijd richten op een zinvolle oude dag. Ik denk dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Leef in de breedte. Dus niet meer alleen maar voor één ding gaan. Alleen maar voor je werk, je carrière of je kinderen, want als je in een volgende levensfase komt, heb je niets meer.
.
Zorg dat je zoveel mogelijk ‘pannetjes’ op het vuur hebt. Als het hier ergens wat minder gaat, kan het daar weer wat beter gaan. Daar moet je vroeg genoeg mee kunnen beginnen. Als je pas op je 63e gaat afvragen hoe het na je 67e moet, of een dag voor je pensioen, volgens mij ben je dan te laat. 
 
Vroeger waren veel mensen na hun 65e echt oud, en stonden ze buiten de samenleving. Dat beeld begint nu drastisch te veranderen. Mensen voelen zich nu mentaal jonger dan hun werkelijke leeftijd. En als iedereen alsmaar ouder lijkt te worden, zal er veel veranderen in de samenleving. En dat merken we nu al. Ouderen laten zich niet meer in een uithoek van de samenleving wegstoppen. Ouderen zijn mondig, hebben meer geld dan voorheen, en blijven betrokken bij de samenleving én met elkaar.
.

Jong zijn..

.
Jong zijn. Je jong voelen. Dat is de kernspreuk van deze tijd. Wel vreemd eigenlijk, want de groep ouderen in onze samenleving wordt alsmaar groter. En daarmee zal de zorg voor ouderen moeten veranderen. Vooral ook om eenzaamheid bij ouderen te verminderen.
.
Mensen die in de zorg werken, zullen veel beter moeten ervaren hoe het is om zelf oud te zijn. Je moet een beetje gevoel hebben voor wat een oud mens is. Je kunt wel luisteren, maar misschien moet je het ook wel gewoon ervaren. Mensen uit de zorg zouden zelf moeten ervaren hoe het is om zelf oud te zijn. En daar mee naar buiten komen.
.
Zo kunnen wij, gewone mensen die geen idee hebben van wat er zich afspeelt bij ouderen, leren en voelen waar je anders alleen maar over hoort of leest. Het echte beeld over verouderen en bejaarde mensen krijgen we anders nauwelijks of niet te zien.
.

De grijze golf

.
De ‘grijze golf’, de toevloed van ouderen in onze samenleving is volop aan de gang. In hoeverre zijn we daar op voorbereid? Veel studenten die studeren voor arts of dokter willen straks liever met jongere dan met oudere patiënten werken. Maar hun spreekuur zal meer gevuld zijn met ouderen dan met jongeren.
.
Maar let op: als arts wil je altijd iemand een pilletje geven, je wil iemand opereren, of wil je iemand van een ziekte afhelpen. Maar juist bij ouderen kan dat verkeerd zijn, en moet je misschien juist iets niet doen of ergens mee stoppen. Maar dat is blijkbaar niet iets wat zij tot nu toe leren in hun opleiding.
.

Werken met ouderen is een heel andere manier van denken.

.

We mogen ons best zorgen maken over de gebrekkige belangstelling voor ouderdom in de gehele samenleving. Voordat we weten wat we het best kunnen doen met oudere patiënten met meerdere ziektes, moeten we eerst begrijpen wat er gebeurt bij veroudering.

.

Jong zijn staat voor succes. Oud voor gedoe en gemopper.

.
Het allesoverheersende beeld van deze tijd is gericht op jong zijn. Jong staat voor succes en oud voor gedoe en gemopper. Ouderen moeten dus wel een stuk ongelukkiger zijn dan jonge mensen. Dat kan bijna niet anders zou je denken. Zo kweek je eenzaamheid bij ouderen, zou je nog eens denken.
.
.

Wat is het geluk bij ouderen dan? Wat is daarover bekend?

.
De theorie is dat het steeds minder wordt. Want je verliest de glans van de jeugd, en naar mate je echt ouder wordt voel je je steeds minder gelukkig. En toch is dat vaak niet zo. Want als je ongelukkig bent, heb je het gevoel dat er iets mis is met jezelf. Dat kan bijvoorbeeld doordat je merkt dat je kwaaltjes begint te ervaren, chronische problemen of meer vatbaar voor ziekten.
.
Gelukkige mensen maken gemakkelijker vrienden, want sociale contacten zijn minstens zo belangrijk op die leeftijd dan bijvoorbeeld gezond eten.

Ouderen voelen zich nu mentaal jonger dan hun werkelijke leeftijd. Ouder worden is slechts een begrip.

Hoe ga jij verveling te lijf?

.
Maar hoe organiseer je dat allemaal? Hoe ga je verveling en eenzaamheid te lijf. Want veel ouderen zijn alleenstaand. Eenzaamheid en afzondering kan flink aan je knagen, en is niet erg gezond voor je fysieke en mentale welzijn. Het zou je leven kunnen verkorten.
.
Maar nu we langer leven, moeten mensen bewust gaan nadenken over hoe je die extra jaren ook prettig kan maken, anders is dat langere leven alleen maar futloos. Want als je niets meer hebt om voor te zorgen of als je nergens meer bij hoort, dan zou het kunnen zijn dat je een min of meer kwaaie oude dag hebt, met inderdaad eenzaamheid tot gevolg. Hoe maak je die toch nog zo aangenaam mogelijk. 
 
Misschien wel door te kijken naar landen of gebieden op aarde waar mensen heel oud worden. Daar wordt een sterke nadruk gelegd op gezondheid. Vaak vegetarisme, het afzien van roken en niet teveel drank, lichaamsbeweging, maar ook een actief en sociaal betrokken leven horen daarbij. Ze hechten dus veel waarde aan sociale contacten en geestelijke gezondheid.
.
Daarbij blijkt in het algemeen dat veroudering bij deze mensen zich in een langzamer tempo voltrekt. Je zou kunnen stellen dat hun manier van leven het ouderdomsproces doet vertragen. Zo gezond mogelijk leven zit als het ware in hun DNA.
.

Facebook bij ouderen?

.
Maar er is nog iets. Veel ouderen in ons land hebben te weinig sociale contacten, door allerlei redenen. En gemakkelijk nieuwe contacten maken blijkt vaak moeilijk. Ze weten dat ze niet moeten roken, niet teveel eten, het juiste eten, niet teveel alcohol drinken en zo meer.
.
Maar er zijn ook steeds nieuwere, interessante omgevingsfactoren, die heel belangrijk blijken te zijn, maar waar we nog helemaal niet of te weinig over nagedacht hebben. Zo blijken sociale netwerken op hoge leeftijd enorm bepalend of je een langer leven tegemoet gaat, ja of nee. 
.
Vroeger waren de kennissen- of vriendenkringen veel kleiner. Mensen kenden elkaar gewoon van op straat of in de supermarkt. Tegenwoordig is dat nog steeds zo natuurlijk, maar nu zie je dat bijvoorbeeld familie of kinderen die het huis uit zijn steeds verder uit elkaar gaan wonen. Families worden kleiner en de mensen leven anoniemer, zeker in de stad. Terwijl de behoefte om anderen te helpen niet is verdwenen. Help deze ouderen hun sociale leven weer op te nemen. Leer hoe ze moeten omgaan met bijvoorbeeld Facebook en internet, maar belangrijker nog, geef deze mensen een kans om er weer bij te horen. Eenzaamheid bij ouderen moet gestopt worden. Wij worden ook oud.

MEER TIPS..

..OVER GEZONDHEID, VEROUDERING TEGENGAAN, AFVALLEN EN DE ANDERE ONDERWERPEN OP DEZE WEBSITE: