PASTA RECEPTEN

ROMIGE PASTA MET GARNALEN EN PREI

Voor 4 personen: 300 gram scampi, 2 teentjes knoflook, 2 dl light-room, 2 eetlepels olijfolie, 800 gram prei, 2 eetlepels verse dille, 300 gram macaroni of andere pasta die je het lekkerst vindt 😉
 
Maak de prei schoon en snijd de groente in smalle ringen. Maak de knoflook schoon en snijd het teentje klein. Smoor de prei en de knoflook in de hete olie in 10 min. gaar. Maak de groente op smaak met peper en weinig zout.Kook de pasta in ruim water gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer de garnalen en de room door de prei en breng dit aan de kook. Laat de garnalen in 4 min. hierin gaar worden. Laat de penne uitlekken en schep de saus er door. Maak het op smaak met de dille.

VEGETARISCHE TAGLIATELLE MET NOTEN

Voor 4 personen: 400 gram tagliatelle, 2 grote wortels, 2 kleine uien, 4 stuks tomaten in blik, 4 eetlepels olijfolie, 1 kleine knolselderij, 2 teentjes knoflook, 150 gram amandelen, 1 rood pepertje
 
Hak de amandelen grof en bak ze in een koekenpan met een anti aanbaklaag knapperig. Maak de groente schoon. Snijd de groente in stukken en doe ze met het pepertje in de keukenmachine. Hak de groente in kleine stukjes. Verwarm de olie en smoor hierin de groente in 10 minuten gaar.Kook de tagliatelle in ruim water gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maak het groentemengsel op smaak met zout. Laat de tagliatelle uitlekken en schep de groente er door. Strooi er aan tafel de amandelen over.

GEVULDE CANNELLONI MET AUBERGINE EN LAMSGEHAKT

Gevulde opgerolde aubergine-plakken met lamsgehakt en tomatensaus, als je eens tijd hebt om eens écht Italiaans te koken voor familie en vrienden, het zal zeker in de smaak vallen! Je kunt de tomatensaus zelf maken, maar in dit recept hou ik het liever wat eenvoudiger.
Voor 4 personen:grillpan, 350 gram lamsgehakt, 2 grote aubergines, 500 gram tomatenblokjes met basilicum uit blik, 1 blik of glas tomatensaus van 500 gram, 1 fijngesnipperde ui, 1 wortel fijngesneden, 1 geperst teentje knoflook, wat gedroogde oregano, 50 gram geraspte Parmezaan
In een pan de ui, wortel en knoflook in olijfolie aanstoven, en voeg daarna wat oregano eraan toe. Roer er de tomatenblokjes en de tomatensaus door en laat even zachtjes doorkoken. Hou wat tomatensaus apart voor straks over de cannelloni-rollen te gieten! Bak het gehakt los tot het gekleurd is en voeg alles toe aan het overige tomatenmengsel. De aubergine in de lengte in plakken snijden, zorg ervoor dat je 16 plakken hebt. Verhit de grillpan, verwarm de oven voor op 180°C, bestrijk beide zijden van de aubergine met olijfolie en grill in gedeeltes 2 minuten aan elke kant, laat uitlekken op keukenpapier. Leg een plak aubergine op je werkvlak, leg er overlappend in de lengte een tweede plak naast, schep een achtste van de vulling erop en rol op. Leg de cannelloni met de naad naar beneden in een ovenschaal, maak zo acht rollen. Giet de apart gehouden tomatensaus erover en bestrooi met de helft van de kaas, bak 25 minuten in de oven. Leg 2 aubergine-cannelloni op elk bord met een beetje tomatensaus en bestrooi met de rest van de kaas.

MACARONI MET TOMATENSAUS EN COURGETTE

Voor 4 personen: 400 gram tomatenblokjes met basilicum op sap, 1 courgette in schijfjes, 400 gram macaroni, geraspte Parmezaanse kaas, olijfolie, 1 geperst teentje knoflook

Bak of grill de courgette enkele minuten in olijfolie aan beide kanten, laat in een koekenpan de knoflook een paar seconden aanfruiten, voeg de tomatenblokjes met sap erbij en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg voldoende peper en een beetje zout toe. Kook intussen de macaroni gaar, voeg deze bij de tomatensaus en schep alles goed om. Verdeel de pasta over diepe borden, leg op iedere portie wat plakjes gegrilde courgette en bestrooi met Parmezaanse kaas.

LASAGNE VAN KIP EN CHAMPIGNONS

Voor 4 personen: Voor de witte saus: 40 gram boter, 40 gram bloem, 450 ml melk. Voor de lasagne: 1 blik van 400 gram uitgelekte tomatenblokjes, 180 gram champignons, 350 gram gekookte kip, 16 bladen voorgekookte lasagne, 2 eieren, 300 ml Griekse yoghurt, olijfolie, geraspte kaas, 1 theelepel oregano, ovenschaal van 1,8 liter
 
Maak eerst de witte saus: boter smelten, bloem toevoegen en 2 minuten goed roeren, koude melk erbij, al roerend aan de kook brengen, 6 minuten zachtjes laten doorkoken en verdeel het over twee kommen. Bak de champignons in olijfolie, laat uitlekken en voeg bij één van de kommen witte saus. Snij de kip in kleine stukjes en doe in de andere kom. Voeg de oregano bij de tomatenblokjes. Doe alles in de ovenschaal en wissel de lagen af, begin met het tomatenmengsel, voeg tussen ieder laag pasta en eindig met pasta. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de eieren met de geraspte kaas en yoghurt en spreid dit over de laatste laag pasta. bak 50 minuten in de oven of tot de bovenkant mooi bruin ziet.

PASTA MET GROENTEN EN PARMEZAAN

Voor 4 personen: 500 gram kleine pasta (strikjes, korte macaroni..), 1 aubergine, 1 rode- en 1 gele paprika, 1 courgette, 2 gepelde tomaten, 1 teentje gehakte knoflook, 1 rood Chilipepertje zonder zaadjes, 2 eetlepels olijfolie, 50 gram geraspte parmezaankaas, beetje basilicum
 
Snij alle groenten in blokjes, bak de aubergines, paprika’s en courgette 3 minuten in de olijfolie, voeg de tomaten, fijngesneden Chilipepertje en knoflook toe en roerbak nog enkele minuten. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Kook intussen de pasta beetgaar, en meng de pasta met de groenten. werk af met gehakte basilicumblaadjes en geraspte Parmezaan.

LEKKERE LASAGNE VAN KABELJAUW EN TOMAAT UIT DE OVEN

Voor 4 personen: 400 verse kabeljauwfilet, 200 gram lasagne blaadjes, 1 blikje ansjovis, 50 gram geraspte kaas, 50 gram geraspte Parmezaanse kaas, 3 eetlepels olijfolie, 2 blikken tomatenblokjes, 2 kleine uien, 2 theelepels tijm, 16 zwarte olijven zonder pit
 
Warm de oven voor op 200° C. Kook de lasagnebladeren in ruim water 3 minuten. Neem de bladen uit het water en leg ze naast elkaar. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Snijd de olijven in plakjes. Snijd de vis in blokjes en de ansjovisjes in stukjes. Verwarm de olie en fruit hierin de ui glazig.Voeg de vis toe, bestrooi ze met peper en een beetje zout en bak de vis kort mee. Doe er de stukjes ansjovis, de olijven en het blik tomatenblokjes bij. Laat de saus 5 minuten pruttelen. Maak hem op smaak met peper en tijm. Verdeel in een ovenvaste schaal de saus en de lasagne in laagjes en eindig met lasagne. Bestrooi de lasagne met de geraspte kaas. Laat het gerecht in de hete oven in ± 20 minuten bruin kleuren.

TAGLIATELLE MET GEROOKTE ZALM EN DILLESAUS

400 gram gerookte zalm, 2 courgettes, 400 gram tagliatelle, olijfolie, 2 theelepels mosterd, 1 sinaasappel, 2  bosjes dille, 1 bosje platte peterselie, 1 theelepel bruine suiker, ovenbakplaat, bakpapier

Snij de peterselieblaadjes en dille-naaltjes van de takjes en pers de sinaasappel uit. Doe de kruiden, het  sinaasappelsap de mosterd, 2 eetlepels olijfolie en bruine suiker in een kom of hoge beker en pureer of mix het en breng op smaak met peper. Kook de pasta in gezouten water, verwarm intussen de oven voor op 100°C, bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de zalm erop. Warm de zalm 6 minuten in de oven, de geurige smaak komt dan vrij. Snij de courgettes met ’n dunschiller in lange, dunne repen en voeg 1 minuut voor het einde van de kooktijd toe aan de pasta, laat alles uitlekken. Meng de pasta met de dillesaus, neem de zalm uit de oven, maak het wat kleiner en dien op met de pasta.

OVENSCHOTEL MET CHAMPIGNONS EN TORTELLINI

Voor 4 personen: 250 gram champignons, 1 blikje selderij-crèmesoep, 250 gram tortellini gevuld met kaas, 1/8 liter light-room, 100 gram diepvries doperwten, 50 gram geraspte kaas

Kook de tortellini beetgaar, laat uitlekken en verwarm de oven voor op 200°C. Snij de champignons in plakjes, verwarm al roerende de soep met de room, roer de champignons en doperwten erdoor en smaak af met wat peper. Doe de tortellini in een ovenschaal, schep het champignonmengsel erdoor en bestrooi met de geraspte kaas. Bak ongeveer 20 minuten in de oven goudbruin.

PASTA MET VERSE ZALM IN TOMATENSAUS

Voor 4 personen: 400 gram pasta naar keuze, 4 tomaten in blokjes, 2 stengels lente-uitjes in ringetjes, 400 gram zalmfilet in blokjes, bakboter, peper, zout, gehakte basilicumblaadjes, en 450 gram tomatensaus (glas)
 
Bak de zalmblokjes in de hete boter ongeveer 3-5 minuten bijna gaar, kook intussen de pasta. Haal de zalmblokjes voorzichtig uit de pan, en fruit in dezelfde pan met eventueel nog wat boter de lente-uitjes nog 2 minuten aan. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog enkele minuten stoven. Voeg de basilicum en de tomatensaus toe, breng op smaak, en schep alles alsook de zalm voorzichtig door de pasta.

MACARONISCHOTEL MET SPINAZIE, TOMATEN EN KAAS

Voor 4 personen: 400 gram rundergehakt, 300 gram macaroni, 1 gesnipperde ui, 1 geperst teentje knoflook, olijfolie, 1 eetl kerriepoeder, 500 gram tomaten zonder vel in schijfjes, 450 gram diepvries spinazie, 1 eetlepel (dieët)margarine, 1 eetlepel bloem, 250 gram koude groentebouillon (blokje), 150 gram geraspte kaas, ovenschaal
 
Verwarm de oven voor op 200°C, vet de ovenschaal in met olijfolie, fruit de ui en knoflook even aan in wat olijfolie, voeg het gehakt toe, roer het los en bak tot het mooi bruin ziet. Strooi er de kerriepoeder over. Kook intussen de macaroni en laat de spinazie goed uitlekken, druk het vocht eruit. Verdeel één derde van de macaroni in de ovenschaal, schep hierop de helft van het gehakt, de helft van de plakken tomaat en de helft van de spinazie. Herhaal dit en dek af met macaroni. Laat in een pan de boter smelten, roer de bloem erdoor, en giet na enkele minuten de koude groentebouillon erbij. Klop goed met een garde tot er een mooie saus ontstaat, laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Roer van het vuur de kaas erdoor, giet over de macaroni en bak 25-30 minuten in de oven.

GEROOKTE ZALM IN BIESLOOKSAUS EN WARME PASTA

Voor 4 personen: 300 gram pasta naar keuze, 400 gram gerookte zalm, 2 eetlepels gesneden bieslook, 2 zakjes witte saus, halve komkommer

Schil en snijd de komkommer in fijne reepjes en maak de witte saus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de spaghetti, giet ze af en meng deze met de witte saus. Voeg de komkommer bij de saus evenals de gesneden bieslook, en de in reepjes gesneden gerookte zalm. Een lekker en gemakkelijk vlug-klaar recept dat je op elk moment van de dag kunt eten.

 

OOSTERSE WOKGROENTEN MET GROTE GARNALEN

Voor 4 personen: 16 gepelde grote garnalen, 5 wortels, 2 rode paprika’s, 250 gram rijstnoedels, 200 gram sperzieboontjes, 6 lente-uitjes, 250 gram broccoli, olijfolie, 4 eetlepels sojasaus, 1 fijngesneden rood pepertje, 1 theelepel geraspte gember, ca. 350 ml kokosmelk, beetje fijngesneden koriander
 
Snij de paprika’s en wortels in smalle reepjes, de lente-uitjes in ringetjes, maak kleine roosjes van de broccoli en halveer de sperzieboontjes. Kook de noedels, laat uitlekken en drogen op keukenpapier. Verhit een weinig olijfolie in de wok, roerbak enkele minuten de wortel, paprika, broccoli, sperzieboontjes, het fijngesneden rood pepertje en de garnalen, tot de groenten beetgaar en de garnalen rood zijn. Voeg de gember toe samen met de sojasaus, kokosmelk en koriander en roerbak nog 2 minuten. Voeg als laatste de noedels erbij of bak ze apart. Dresseer deze Oosterse wok op de warme borden.
 

LASAGNE MET TONIJN EN BROCCOLI

Voor 4 personen: 400 gram tonijn op eigen nat, 425 gram goede pastasaus (glas), 75 gram geraspte kaas, 1 pak lasagneblaadjes, 400 ml witte saus, 500 gram broccoli, 1 courgette, 30 gram amandelen, ovenschaal
 
Verdeel de broccoli in roosjes, kook ze gaar en giet af. Verwarm de pastasaus samen met 1 blikje tonijn en de broccoli. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek de bodem van de ingevette ovenschaal met 1/3 van de saus. Snijd de courgette in dunne plakjes en maak daarna lagen van: lasagneblaadjes, de helft van de witte saus, de helft van de courgetteplakjes, zout en peper, lasagneblaadjes, 1/3 van de saus, het tweede blikje tonijn, lasagneblaadjes, de rest van de saus, de rest van de courgette, zout en peper en de rest van de witte saus. Meng de geraspte kaas en de geschaafde amandelen en strooi ze over de lasagne. Bak de lasagne goudbruin in 30-35 min.

VEGETARISCHE TAGLIATELLE MET ASPERGES

Voor 4 personen: 250 gram groene tagliatelle, 1 bussel witte- en 1 bussel groene asperges, 250 gram champignons in schijfjes, olijfolie, 2 eetlepels gehakte bieslook, geraspte Parmezaanse kaas

Schil de asperges, en kook ze in gezouten water in 10 à 12 minuten gaar, hou warm in het kookvocht. Bak de champignonschijfjes in wat olijfolie en kook de pasta beetgaar. Snij de kopjes van de asperges en snij de stengels in stukjes van 4 cm. Vermeng de asperges met de champignons en bieslook, giet de pasta af en vermeng ze meteen met de groenten en 2 eetlepels olijfolie. Dresseer op de borden en werk af met Parmezaanse kaas.

GEBAKKEN ZALM MET PASTA EN SAFFRAAN

Voor 4 personen: 4 zalmmoten of zalmfilets van zo’n 220 gram, 2 dl visfonds (potje), 2 dl ‘light’ room, 2 glazen witte wijn, 14 saffraandraadjes, 100 gram roomboter, sap van 1/2 citroen, beetje verse bieslook, olijfolie
 
Laat de visbouillon met de room en de witte wijn wat inkoken, en voeg wat later de saffraandraadjes toe: roer regelmatig. Bak de zalmmoten in olijfolie aan twee kanten rustig gaar en bestrooi met peper. Kook ondertussen de pasta naar keuze beetgaar. Voeg van het vuur af de klontjes boter bij de ingekookte visbouillon en klop met een garde tot een mooie saus, en voeg de citroensap toe. Dresseer de pasta op de borden en leg er de gebakken zalmfilets op. Giet de saus erover en werk af met de gehakte bieslook. tip: als je tagliatelle als pasta neemt kan je hier gemakkelijk ’n frisse gemende sla bij eten.

GROENTELASAGNE MET MOZZARELLA

Voor 4 personen: 450 gram ontdooide diepvries spinazie, 500 gram champignons in plakjes, 2 gesnipperde uien, 4 eetlepels groene pesto (potje), 1 blik (netto 400 gram) tomatenblokjes, 300 gram mozzarella in plakjes, 250 gram voorgekookte lasagnebladeren, 75 gram Parmezaanse kaas, olijfolie. Voor de witte saus: halve liter melk, strooimaïzena en 2 eetlepels fijngesneden basilicum.
 
Fruit de helft van de ui in olijfolie glazig, voeg de spinazie toe en roerbak nog 5 minuten. Schep de pesto erdoor. Fruit de rest van de ui samen met de champignons 5 minuten in olijfolie, roer er de tomatenblokjes door, laat 6 minuten zachtjes koken en breng op smaak met zout en peper.
 

Maak de witte saus, zorg dat het dik genoeg is en voeg er de basilicum bij, roer goed om. Vul een ovenschaal met om-en-om: helft tomatensaus + helft mozzarella + helft van de spinazie + helft witte saus + helft lasagneblaadjes. Vervolgens herhaal je dit nog een keer om te eindigen met de witte saus. Bestrooi met de kaas en dek af met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor op 200°C en laat de lasagne in ongeveer 40 minuten gaar worden. Haal de folie eraf en laat nog enkele minuten kleuren.

CANNELLONI SCHOTEL MET SPINAZIE

Voor 4 personen: 600 gram ontdooide diepvries spinazie, 125 gram cannelloni, 30 gram geraspte Parmezaanse kaas, olijfolie, 1 gesnipperde ui, 250 gram kwark, peper, zout, nootmuskaat en een beetje boter. Voor de witte saus: 100 gram boter, 100 gram bloem, 7,5 dl koude melk en 2,5 dl light-room. Voor de afwerking nog wat melk.
 
De ui in wat olijfolie glazig bakken. De spinazie verwarmen met peper, zout, en nootmuskaat. Uit laten lekken en in een beboterde ovenschaal leggen. Voor de saus: de boter smelten, onder goed roeren de bloem toevoegen en enkele minuten zachtjes verhitten. Melk en room erbij gieten en onder goed kloppen met een garde de saus aan de kook brengen, 3 minuten laten doorkoken en op smaak brengen met peper en zout.
 
De Parmezaanse kaas erdoor roeren en 1/3 van de saus overdoen in een andere kom voor later. De helft van de overgebleven kaassaus over de spinazie gieten. Meng de kwark onder de saus in de kom die apart staat, en vul de cannelloni ermee met behulp van een spuitzak. De gevulde cannelloni op de spinazie leggen, de overgebleven kaassaus verdunnen met wat melk en over de cannelloni gieten. Parmezaanse kaas en klontjes boter erop leggen en op een rooster in een voorverwarmde oven van 225°C leggen. De baktijd is ongeveer 30 minuten.

LASAGNE MET HAM EN SPINAZIE

Voor 4 personen: 900 gram diepvriesspinazie (lekker makkelijk en o zo goed), 50 gram boter, 50 gram bloem, 600 ml halfvolle melk, 150 gram geraspte gruyèrekaas, halve theelepel nootmuskaat, 250 gram verse lasagnevellen, 250 gram ham in plakjes, ovenschaal (20 x 30 cm, ingevet)

Verwarm de oven voor op 180°C. Ontdooi de spinazie in een ruime pan, smelt de boter in een andere pan en voeg de bloem toe. Roer glad, laat even garen en voeg al kloppend de koude melk erbij. Roer tot een gebonden witte saus, zet van het vuur af en roer er de gruyère en de nootmuskaat eronder. Breng op smaak met peper. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje spinazie, dan een laag ham en schep er een laagje kaassaus op. Dek weer af met lasagnevellen, spinazie, ham en kaassaus tot alles op is en eindig met kaassaus. Bestrooi met de rest van de gruyère en bak de lasagne in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Tip: lekker met een salade van tomaten en basilicum.