FRUITIGE TUSSENDOORTJES EN HATIGE SNACKS

BESSEN SMOOTHIE

Bessen smoothie:
 
voor 4 personen: 300 gram rood fruit uit de diepvries, 500 gram vanilleyoghurt, 1,25 dl appelsap, 1 eetlepel honing
 
Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde smoothie. Giet over in gekoelde glazen en dien meteen op. Natuurlijk kun je, vooral in de zomer, lekkere verse rode vruchten nemen, en voeg enkele ijsblokjes toe.

PERZIKEN SMOOTHIE MET KANEEL

 
Perziken smoothie met kaneel:
 
voor 4 personen: 1 liter halfvolle melk, 4 perziken, 375 gram magere yoghurt, 125 gram honing, halve theelepel gemalen kaneel
 
Doe de melk, de geschilde en ontpitte perziken, yoghurt, kaneel, en honing in een blender en mix tot een gladde smoothie. Giet in gekoelde glazen en werk af met een mespuntje kaneel.

KRUIDIGE BANANEN MUFFINS

 
Kruidige bananen muffins:
 
voor 6 grote of 12 kleine muffins: 140 gram magere yoghurt, 3 eet- lepels honing, 2 eetlepels plantaardige olie, 1 ei, 1 theelepel vanille-extract, 2 grote rijpe bananen, 225 gram zelfrijzende bloem, 1 theelepel gemalen kaneel + nog wat extra voor de afwerking
 
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakplaat in met olie. Meng de yoghurt, honing, olie, het losgeklopte ei en de vanille goed onder elkaar in een grote kom. Plet de bananen, plat onder de yoghurt, zeef de bloem met een beetje zout, en de kaneel over de yoghurt en meng voorzichtig zonder te veel te roeren: het beslag moet nog klonters bevatten. Vul de muffinvormpjes met het beslag en strooi er wat kaneel over. Zet 25 tot 30 minuten in de oven voor grote muffins en 15 tot 18 minuten voor kleine muffins of tot de muffins goed gaar zijn.

YOGHURT-BANANENDRANK MET SINAASAPPEL

.
Yoghurt-bananendrank met sinaasappel:
 
voor 2 personen: 1 grote rijpe banaan, 1 dl vers geperst sinaasappel- sap, 1/4 liter magere yoghurt, kaneel
 
Snij de banaan in stukjes en pureer de banaan met het sinaasappelsap bijvoorbeeld in een blender. Klop de yoghurt door het bananenmengsel en zet 1 uur in de koelkast. Net voor het serveren schud of klop je de yoghurtdrank goed door, schenk in glazen en bestuif met wat kaneel.
 

ZOMERS PASTA TUSSENDOORTJE MET TONIJN

Zomers pasta tussendoortje met tonijn:
 
voor 4 personen: 400 gram korte pasta, 320 gram tonijn op eigen nat, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels groene Pesto, 1 rode ui, 3 eetlepels groene olijven, handvol kleingesneden rucolasla, 1 eetlepel pijnboom- pitten.
 
Snij de teentjes knoflook klein en de rode ui in halve ringen. Snij vervolgens de tomaten in reepjes en verwijder de zaadlijsten. Halveer de zwarte olijven en verwijder de pitten. Kook de penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Meng alle ingrediënten behalve de waterkers door de pasta en bestrooi met pijnboompitten. Warm het geheel even goed door. Garneer met de waterkers.
 

FRIS PASTA TUSSENDOORTJE MET MOZZARELLA EN SPEK

Fris pasta tussendoortje met mozzarella en spek:
 
voor 4 personen: 300 gram penne, 2 bolletjes Mozzarella, 8 plakken gerookt ontbijtspek, 1 avocado, 4 eetlepels olijfolie, 2 grote tomaten
 
Begin met het opzetten met een pan water voor de pasta. Zodra het water kookt, voeg je de pasta toe en kook je deze volgens de bereidingswijze. Snij ondertussen de tomaat, avocado en de mozzarella in stukjes/plakjes. Begin ongeveer 5 minuten voordat de pasta klaar is met koken, met het bakken van de ontbijtspek. Leg de plakjes vervolgens op een stukje keukenpapier om het vet er een beetje te laten uitlekken. Als de pasta klaar is met koken, giet je de pasta af en houd je de pasta even onder het koude water uit de kraan zodat de pasta meteen afkoelt. Schep daarna de pasta in een mooie grote schaal en giet de olijfolie er overheen. Schep dit even goed door zodat de olie goed verdeelt is. Voeg dan de stukjes tomaat, mozzarella, avocado en het ontbijtspek toe. Meng alles goed door elkaar en de pasta is gereed.

GEVULD HAPJE MET GEITENKAAS

Gevuld hapje met geitenkaas:

voor 4 personen: 100 gram geitenkaas, 4 eetlepels vloeibare honing, 1 eetlepel gehakte bieslook, 1 ei, 1 theelepel olijfolie, 1,5 dl halfvolle melk, 20 gram boter, 50 gram bloem, 1 prei

Klop het ei los in een kom, roer het door de bloem en voeg iets zout toe. Roer de melk er scheutje voor scheutje door tot een glad beslag ontstaat, roer ook de olie erdoor, laat het beslag ongeveer 30 min rusten en roer het dan nogmaals door. Verhit iets boter in een koekenpan en bak mooie flensjes van het beslag. Maak de dunne prei schoon, snij deze in dunne ringen en snijd de geitenkaas in kleine stukjes. Leg de flensjes op het keukenblad en verdeel de prei, geitenkaas en honing over het midden van de flensjes, maak ze als een buideltje dicht en bind deze vast met bieslook sprietjes (die u enkele seconden in heet water hebt ge- dompeld). Laat de buideltjes in het midden van de oven van 175 graden in circa 5 min warm worden.

ZOETE SALADE MET HONING EN FRANSE KAAS

Zoete salade met honing en Franse kaas:

voor 4 personen: 1 zakje gemengde sla, 40 gram pijnboompitten, 250 gram zachte Brie op kamertemperatuur, 1 appel. Voor de dressing: 2 eetlepels vloeibare honing, 2 eetlepels mosterd, 10 cl notenolie, halve eetlepel gehakte dille

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie, en snij de Brie en de appel in dobbelsteentjes. Meng voor de dressing de honing en de mosterd door elkaar en voeg druppelsgewijs de olie erdoor. Werk af met de dille en breng op smaak met peper en zout. Doe de appel, Brie, rucola en pijnboompitten in een schaal en meng alles voorzichtig met de honing-mosterddressing. Lekker met verse warme broodjes. 

SALADE MET ZALM EN PASTA

Salade met zalm en pasta:
.
voor 4 personen: Ongeveer 250-300 gram zalm in blik, 100 gram rucolasla, 2 eetlepels pijnboompitten, 300 gram penne (of andere korte pasta), 250 gram mascarpone, halve eetlepels citroensap, 2 eetlepels balsamico azijn
 
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Verdeel de zalm in grove stukken (eventueel vel en graten verwijderen). Roer de mascarpone los en meng met het citroenrasp. Hak de rucola grof. Giet de pasta af, bewaar wat van het kooknat. Schep de zalm, mascarpone en rucola door de pasta. Breng op smaak met peper, zout en de balsamico azijn. Voeg evt. nog wat pastawater toe als je het te droog vindt. Bestrooi met pijnboompitten en serveer.

VRUCHTENSALADE MET ZACHTE MUNTSAUS

Vruchtensalade met zachte muntsaus:

voor 4 personen: 2 kiwi’s, 250 gram aardbeien, 1 kleine Galia meloen. Voor de saus: 1 zakje vanillesuiker, 2 dl yoghurt, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels gehakte verse muntblaadjes

Halveer de meloen, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Halveer de aardbeien en snij de geschilde en gehalveerde kiwi’s in fijne plakjes. Maak de saus: klop de yoghurt met de suiker en vanillesuiker tot de suiker is opgelost. Roer er vervolgens de fijn- gehakte munt door. Schep vlak voor het opdienen het fruit en de saus voorzichtig door elkaar.

SLANKE AARDBEIEN-MELOENCOCKTAIL MET YOGHURT

Slanke aardbeien-meloencocktail met yoghurt:

voor 4 personen: 250 gram aardbeien, 2 kiwi’s, 1 niet te grote Galia meloen. Voor de saus: 2 eetlepels gehakte muntblaadjes, 1 eetlepel suiker, 1 zakje vanillesuiker, 2 dl magere yoghurt

Snij het vruchtvlees van de meloen in dobbelsteentjes, de kiwi’s in halve plakjes en halveer de aardbeien. Klop de yoghurt met de suiker en de vanillesuiker tot de suiker is opgelost en roer er de munt door. Schep vlak voor het serveren het fruit en de saus door elkaar en dien op in mooie glaasjes.

STEVIGE OMELET MET PAPRIKA, GEROOKTE HAM, UI EN KAAS

Stevige omelet met paprika, gekookte ham, ui en kaas:
.
voor 4 personen: 1 ui, 2 oranje paprika’s, 4 eetlepels melk, 8 eieren, 100 gram geraspte belegen kaas, 100 gram gekookte ham, 3 eetlepels boter
 
Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika’s in blokjes. Pel de ui en snipper deze fijn. Snij de ham in reepjes. Klop de eieren los met melk, zout en peper. Roer de ham en kaas door het eimengsel. Verhit in een koekenpan ½ eetlepel boter en bak hierin een omelet. Bak op deze wijze nog 3 omeletten en houd ze warm. Verhit de overige boter in een koekenpan en fruit hierin de paprika en ui ca. 5 min. Breng het groentemengsel op smaak met eventueel wat peper. Verdeel de omeletten over 4 borden. Verdeel het groentemengsel over de omeletten en vouw ze dubbel. Tip: Lekker met dikke sneden vol- korenbrood.

SNELLE SANDWICH MET CIABATTA EN GEBRADEN KIPFILET

 
Snelle sandwich met ciabatta en gebraden kipfilet:
 
voor 4 personen: 4 stuks ciabatta’s, 12 plakken gebraden kipfilet, 4 eetlepels grove mosterd of mosterd die goed afsmaakt, 4 theelepels roomboter, 60 gram veldsla, 4 eetlepels verse basilicumblaadjes, 4 eetlepels gehakte verse bieslook, beetje peper
 
Snij de ciabattabroodjes open. Bestrijk de snijvlakken met boter en grove mosterd. Meng de veldsla met bieslook en basilicum en verdeel dit over de onderste helften. Leg daarop de gebraden kipfilet en maal er wat peper boven. Dek het af met de bovenkant van de broodjes.
 

STEVIGE UITSMIJTER MET HAM, KAAS EN TOMAAT

Stevige uitsmijter met ham, kaas en tomaat:
 
voor 4 personen: 8 plakken magere achterham, 8 plakken (of geraspte) light-kaas , 5 eetlepels boter, 4 theelepels gewone mosterd, 8 eieren, 8 sneetjes meergranenbrood of ander lekker donker brood, 4 tomaten, 80 gram veldsla, 2 eetlepels verse bieslook, beetje peper
 
Knip allereerst de bieslook fijn en snij daarna de tomaat in dunne plakjes. Roer de mosterd en de helft van het bieslook door 3 eetlepels  boter en bestrijk de sneetjes brood ermee. Leg de sneetjes op een groot bord en verdeel de veldsla en tomaat erover. Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en leg de plakken ham erin. Breek de eieren erboven, prik eventueel de dooiers door en bak de uitsmijter op matig hoog vuur in ca. 3-4 minuten gaar. Leg de uitsmijters  op de sneetjes brood en strooi er wat peper over. Strooi er dan de (geraspte) kaas en de rest van de bieslook over.
.

KROKANT TIJGERBOLLETJE MET OMELET EN GEROOKTE ZALM

Krokant tijgerbolletje met omelet en gerookte zalm:
.
voor 4 personen: 4 tijgerbolletjes, 8 eieren, 150 gram gerookte zalm, 30 gram boter, 1 eetlepel olie, 50 ml light-room, handvol gehakte bieslook
.
Snij de kapjes van de bovenkant van de tijgerbollen en hol de bollen uit. Smelt de boter in een koekenpan. Breek de eieren in een schaal, meng met de room en breng op smaak met peper en zout. Giet het eimengsel in de koekenpan en laat een beetje stollen. Dat doe je al roerend met een garde: het mag niet gaar worden, het moet nog smeuïg blijven. Snij de gerookte zalm in kleine stukjes en roer deze door het eimengsel. Haal de pan van het vuur en breng het ei op smaak met een beetje peper. Vul de broodjes met het roerei en garneer met bieslook.
.

KNAPPERIGE TOSTI MET TONIJN EN GEROOSTERDE PAPRIKA

Knapperige tosti met tonijn en geroosterde paprika:
.
voor 4 personen:2 blikjes tonijn op eigen nat, 2 fijngehakte rode uien, 2 eetlepels kappertjes, 16 sneetjes witbrood, 2 stuks lente-uitjes of bosuitjes in halve ringetjes gesneden, 4 stuks geroosterde paprika (bokaal)
.
Snij de paprika’s in 8 gelijke stukken en beleg er 8 sneetjes brood mee. Verdeel de kappertjes, rode ui, bosui en tonijn over de 8 sneetjes met paprika en leg er de andere sneetjes brood op. Druk de broodjes aan en bak de sandwiches goudbruin en krokant in een tostiapparaat of voorverwarmde oven (180°C)
.

KNAPPERIGE TOSTI MET GEROOKTE HAM EN ANANAS

Knapperige tosti met gerookte ham en ananas:
.
voor 4 personen:4 plakken verse ananas, 4 plakken goede gerookte ham, 8 sneetjes witbrood, 4 plakken light-kaas
.
Beleg 4 sneetjes brood met kaas, ham en de ananas en leg daar vervolgens de tweede snee brood op. Smeer beide buitenkanten licht in met boter en leg de sandwich in zijn geheel tussen een tosti-ijzer, tot de kaas gesmolten is en de tosti goudbruin.

HARTIGE UITSMIJTER VAN RÔSTI MET AARDAPPEL

Hartige uitsmijter van rösti met aardappel:
.
voor 4 personen: 4 eieren, 8 plakken bacon, 800 gram aardappelen, 2 stengels lente-uitjes of bosuitjes in ringetjes gesneden, 75 gram boter
.
Was de aardappelen en kook ze in de schil 10 minuten. Giet af, laat wat afkoelen en trek met een mesje de schil eraf. Laat in de ijskast helemaal afkoelen, rasp ze fijn met een grove rasp en meng er de uitjes door. Verhit een klein klontje boter in een anti-aanbak koekenpan, bak de bacon knapperig bruin en leg ze op een bordje. Schep de geraspte aardappel in de koekenpan, en bak ze al omscheppend 2 minuten. Druk het geheel stevig aan tot een platte koek en bak de onderkant in ongeveer 5 minuten goudbruin. Keer de aardappelkoek op een platte deksel of groot bord, verhit terug een klontje boter in de koekenpan, laat de aardappelkoek met de ongebakken kant erin glijden en bak deze kant in 5 minuten goudbruin. Kijk of het gaar is, anders nog enkele minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Houd de aardappelkoek warm onder aluminiumfolie. Bak in het bakvet de 4 spiegeleieren, snij de rösti in vieren en leg ze op 4 borden. Leg er de bacon en de spiegeleieren op.

CIABATTABROODJE MET TUINKRUIDEN EN GEBAKKEN KIPFILET

Ciabattabroodje met tuinkruiden en gebakken kipfilet:
.
voor 4 personen: 4 ciabattabroodjes, 5 eetlepels mosterd, 60 gram veldsla, 4 eetlepels gehakte verse bieslook, 4 eetlepels grof fijngehakte verse basilicum, 12 dikkere plakken kipfilet, gebakken
.
Snij de ciabattabroodjes open, bestrijk met mosterd, meng de veldsla met de bieslook en basilicum en verdeel dit over de onderste helft. Leg daarop de gebraden kipfilet met wat gemalen peper, dek af met de bovenkant van het broodje en serveer meteen.