VEGETARISCHE RECEPTEN

ROERBAKSCHOTEL MET MIHOEN EN BROCCOLI

Voor 4 personen: 500 gram broccoli, 3 cm gemberwortel, 2 eetlepels citroensap, 4 eetlepels ketjap, halve komkommer, 250 gram mihoen, 200 gram oesterzwammen of champignons, 3 eetlepels olijfolie, 1 stuk prei, 2 rode paprika’s, 2 theelepels sambal, 400 gram tampé
 
Kook of wel de mihoen in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat ze goed uitlekken. Snijd de tempé in hele kleine blokjes. Roer de sambal door 2 eetlepels ketjap en schep dit door de tempé. Schil de gember en rasp het fijn. Maak de groente schoon. Snijd de komkommer en de paprika in blokjes, de broccoli in roosjes en de prei in ringen.
 
Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in stukken. Verwarm de olie en bak hierin de tempé kort. Roerbak de groente en de oesterzwammen enkele minuten mee tot de groente net gaar is. Schep de groente uit de pan en meng ze door de mihoen. Roer 1 eetlepel water, de gember, de rest van de ketjap en het citroensap door het achtergebleven aanbaksel en roer dit los. Meng de dressing door de salade.

VEGETARISCHE TAGLIATELLE MET GROENTEN EN NOTEN

Voor 4 personen: 400 gram tagliatelle, 2 middelgrote wortels, 2 kleine uien, 4 stuks tomaten in blik, 3 eetlepels olijfolie, 1 kleinere knolselderij, 2 teentjes knoflook, 150 gram amandelen, 2 kleine rode pepertjes
 
Hak de amandelen grof en bak ze in een koekenpan met een anti aanbaklaag knapperig. Maak de groente schoon. Snij de groente in stukken en doe ze met de pepertjes in de keukenmachine. Hak de groente in kleine stukjes. Verwarm de olie en smoor hierin de groente in 10 minuten gaar.
 
Kook de tagliatelle in ruim water gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maak het groentemengsel op smaak met zout. Laat de tagliatelle uitlekken en schep de groente er door. Strooi er aan tafel de amandelen over.

ITALIAANSE GROENTELASAGNE

Dit gerecht bestaat uit drie lagen gegrilde aubergine met ertussen gegrilde courgettes, tomaten en Mozzarella.
 
Voor 4 personen: 2 aubergines, 2 courgettes, 6 gepelde tomaten, 400 gram Mozzarella, olijfolie, 1 geperst teentje knoflook,, 1 eetlepel gehakte basilicum, 1 eetlepel gehakte peterselie
 
Laat de Mozzarella goed uitlekken, snij de aubergines in de lengte in plakken van een halve cm, de courgettes in schuine plakjes, ook van een halve cm. Bestrijk de courgettes en aubergines met olijfolie en rooster ze 3 minuten aan beide kanten in een grillpan, snij intussen de gepelde tomaten en Mozzarella in dunne plakjes. Leg een plakje aubergine op de borden, dresseer daarop de helft van de tomatenschijfjes en Mozzarella. Dek af met weer een plakje aubergine en ga zo door tot je een lasagne-in-laagjes hebt: eindig met het laatste plakje aubergine. Vermeng 4 eetlepels olijfolie met de geperste knoflook en gehakte kruiden met wat peper en zout en schenk deze kruidenolie over de warme groentelasagne.
 

MEXICAANSE AARDAPPEL-PAPRIKA TAART

Voor 4 personen: 5 vastkokende geschilde aardappelen, 1 gele- 1 groene- 1 rode paprika, 1 grote ui, 1 teentje geperste knoflook, pikante paprikapoeder, 100 gram maïschips, 125 gram geraspte emmentaler, 2 dl light-room, olijfolie, ovenschotel
 
Kook de aardappelen gaar, snij de paprika’s in fijne reepjes en de ui in ringen. Wok de uiringen met de knoflook in olijfolie, voeg de paprikareepjes toe en kruid met peper, zout en de paprikapoeder. Snij de aardappelen in plakjes, giet de room in de ovenschaal, leg er een laagje maïschips in en bedek de chips met de aardappelschijfjes. Voeg de gewokte paprika’s toe, bedek het geheel met een laagje emmentaler en plaat de schotel in een voorverwarmde oven van 220°C tot er een lichtbruine korst opkomt. TIP: Dit is een super gemakkelijk gerecht dat je zeker eens moet proberen. Eet er een lekkere frisse salade bij.
 

TORTELLINI OVENSCHOTEL MET CHAMPIGNONS

Voor 4 personen: 500 gram champignons, 2 blikjes selderij-crèmesoep, 500 gram tortellini gevuld met kaas,1/4 liter light-room, 200 gram diepvries doperwten, 100 gram geraspte kaas
 
Kook de tortellini beetgaar, laat uitlekken en verwarm de oven voor op 200°C. Snij de champignons in plakjes, verwarm al roerende de soep met de room, roer de champignons en doperwten erdoor en smaak af met wat peper. Doe de tortellini in een ovenschaal, schep het champignonmengsel erdoor en bestrooi met de geraspte kaas. Bak ongeveer 20 minuten in de oven goudbruin.

AUBERGINE-OVENSCHOTEL MET MOZZARELLA

Voor 4 personen: 2 bolletjes Mozzarella, 50 gram Parmezaanse kaas, 1 ui, 1 dl olijfolie, tomatenblokjes (blik of glas), 2 aubergines, 4 eieren, 1 teentje knoflook, 2 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden, ovenschaal
 
Snij de aubergines in plakken, bestrooi deze met zout en laat ze circa 30 min liggen (het vocht trekt er nu uit). Kook de eieren hard in 8 min, pel ze en snij ze in plakjes. Pel en snipper de ui en het knoflook, verhit één eetlepel olie in een steelpan en fruit ui en knoflook glazig. Voeg de tomaat en de kruiden toe, laat de saus ongeveer 5 min garen en breng op smaak met peper en zout. Snij de mozzarella in plakjes. Dep de aubergineplakken droog, verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de plakken om en om bruin in ca 4 min. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in en leg de helft van de aubergineplakken er dakpansgewijs in. Schep de helft van de saus erover en leg hierop de plakjes ei en de rest van de aubergine. Verdeel de rest van de saus erover, leg de plakjes mozzarella erop en strooi de Parmezaanse kaas erover, en bak de aubergineschotel ongeveer 12 min.

VEGETARISCHE GROENTELASAGNE

Voor 4 personen: 2 aubergines, 2 courgettes, 6 gepelde tomaten, 400 gram mozzarella, olijfolie, 1 geperst teentje knoflook,, 1 eetlepel gehakte basilicum, 1 eetlepel gehakte peterselie
 
Dit gerecht bestaat uit drie lagen gegrilde aubergine met er-tussen gegrilde courgettes, tomaten en mozzarella:… Laat de mozzarella goed uitlekken, snij de aubergines in de lengte in plakken van een halve cm, de courgettes in schuine plakjes, ook van een halve cm. Bestrijk de courgettes en aubergines met olijfolie en rooster ze 3 minuten aan beide kanten in een grillpan, snij intussen de gepelde tomaten en mozzarella in dunne plakjes. Leg een plakje aubergine op de borden, dresseer daarop de helft van de tomatenschijfjes en mozzarella. Dek af met weer een plakje aubergine en ga zo  door tot je een lasagne-in-laagjes hebt: eindig met het laatste plakje aubergine. Vermeng 4 eetlepels olijfolie met de geperste knoflook en gehakte kruiden met wat peper en zout en schenk deze kruidenolie over de warme groentelasagne.

VEGETARISCHE GROENTEKERRIE

Voor 4 personen: 2 gesnipperde uien, 2 geperste teentjes knoflook, 400 gram tomatenblokjes (blik), 4 eetlepels gehakte koriander, 2 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels kerriepasta, 800 gram kokosmelk (blik), 3 kg gesneden groenten zoals courgette, paprika’s, champignons, sperziebonen, oesterzwammen, lente-ui…

Fruit de ui en knoflook 2 minuten in hete olie, roer de kerriepasta erdoor en fruit alles nog 1 minuut. Voeg de groenten toe, roerbak 3 minuten, voeg dan de tomatenblokjes en kokosmelk erbij. Blijf goed roeren en breng het aan de kook. Draai het vuur lager en laat alles 15 minuten zachtjes pruttelen of tot de groenten gaar zijn. Voeg de koriander erdoor en serveer meteen. TIP: Voeg vlak voor het serveren een handvol ongezouten cashewnoten toe aan de groentekerrie, gewoon erg lekker.

AARDAPPELTORTILLA MET KNOFLOOK

Voor 6 personen: 500 gram aardappelen, 60 ml olijfolie, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 2 eetlepels gehakte bladpeterselie, 6 eieren
 
Was en snij de aardappelen ongeschild in plakjes van 1 cm, de ui in dunne ringen en hak de knoflook fijn. Breng de aardappelen in koud water aan de kook, laat 5 minuten doorkoken, giet af en hou ze apart. Bak in een pan met anti-aanbaklaag de ui en knoflook 5 minuten in de olijfolie tot de ui zacht is. Voeg de aardappelschijfjes en peterselie toe, bak 5 minuten en druk het geheel zachtjes aan. Breek de eieren in een kom, voeg zout en peper toe, klop goed door elkaar, schenk het mengsel gelijkmatig over de aardappelen, doe een deksel op de pan en laat de tortilla 20 minuten bakken op een klein vuur, tot het ei net gestold is. Serveer een tortilla altijd zo heet mogelijk.

TOMATENTAART MET ITALIAANSE KAAS

Voor 4 personen: 1 bakklare bodem bladerdeeg, 1 pak gedroogde bonen, 2 bolletjes uitgelekte Mozzarella, 4 vleestomaten zonder vel, 1 teentje geperste knoflook, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel olijfolie, 1 bosje basilicum
Vet een ronde bakvorm goed in met boter, leg er het uitgerolde deeg in, prik gaatjes in het deeg, en bak 10 minuten blind (met de gedroogde bonen) in een voorverwarmde oven van 200°C. Haal de zaadlijsten uit de tomaten en snij ze in partjes, snij de Mozzarella in dikke schijfjes en bestrijk de voorgebakken taartbodem met de mosterd. Verdeel hier de knoflook over, schik er de plakken Mozzarella op, en daarop de schijfjes tomaat. Kruid met peper. bestrijk de tomaten lichtjes met olijfolie, bak 10 minuten in de oven (200°C) en werk af met basilicum. TIP: Je kunt ook gebakken uiringen in de taart verwerken, evenals gestoofde champignons en gehakte tuinkruiden. Lekker met een groene salade.

AUBERGINE-PAPRIKAGRATIN MET TOMATENSAUS

Voor 4 personen: Voor de tomatensaus: 1 eetlepel olijfolie, 1 fijngesnipperde sjalot, 1 teentje geperste knoflook, 5 vleestomaten zonder vel in blokjes, halve theelepel suiker, handvol verse basilicum in reepjes gesneden. Voor de gremolata: 3 eetlepel fijngesneden platte peterselie, geraspte schil van 1 citroen, 1 fijngesneden teentje knoflook. Verder: 2 kleine aubergines, 3 grote rode paprika’s, 1 vleestomaat in dunne plakjes, 50 gram fijngeraspte Parmezaankaas. Ovenschaal
Maak de tomatensaus: olie verhitten in een sauspan, en sjalot en knoflook 4 minuten zacht bakken. Voeg tomaten en suiker toe en laat 5 minuten zacht stoven. In ’n keukenmachine tot een gladde saus pureren. Terug in de pan doen, reepjes basilicum erdoor roeren, op smaak brengen en weer opwarmen. Rooster de 3 grote paprika’s onder ’n grill of in ’n hete oven tot ze donkerbruin zijn, doe in een plastic zak en laat afkoelen. Verwijder de zaadjes en vel en snij de paprika’s in brede repen. Snij de aubergine in de lengte in plakken en bak ze bruin. Voor de gremolata: peterselie, geraspte citroenschil en knoflook mengen en apart zetten. Leg aubergine, paprika, plakken vleestomaat, en gremolata in lagen in de ovenschaal, schep de tomatensaus erover en bestrooi met de Parmezaan. Bak 25-30 minuten tot de kaas goudgeel is. TIP: je kunt hier lekker frisse groene sla bij eten.

GEVULDE ZUIDERSE PAPRIKA MET RIJST

Voor 4 personen: 1-2 bolletjes Mozzarella, 4 rode paprika’s, 400 gram gekookte rijst, 2 eieren, 50 gram gehakte koriander, 1 lente-ui, in ringetjes, 200 gram champignons, olijfolie, ovenschaal, tomatensaus*
 
Hak de champignons fijn en bak ze samen met de lente-ui en koriander in olijfolie. Klop de eieren los, roerbak even mee en kruid met peper en zout. Voeg de rijst eraan toe. Verwijder het kapje van de paprika’s, hol ze uit en vul ze op met de rijstvulling. Zet ze tegen elkaar in de ovenschaal en leg een schijfje Mozzarella op elke paprika. Zet de kapjes er weer op en zet ongeveer 30 minuten in de oven van 180°C. Maak intussen de tomatensaus, of die heb je misschien al op voorhand klaargezet, dresseer de paprika’s in het midden van warme borden, schep er wat tomatensaus over en geef de rest apart erbij
 
*Tomatensaus: 1 gesnipperde ui, 1 geperst teentje knoflook, 1/4 liter tomatenblokjes met basilicum (blik), half bosje gehakte peterselie, olijfolie
 
Stoof de ui gaar in wat olijfolie, voeg de knoflook toe en laat heel even meestoven. Voeg de tomatenblokjes erbij met een scheutje water en laat alles 10 minuten sudderen. Mix de saus, voeg peterselie toe en smaak af met peper en zout.
 

MEXICAANSE WRAP VAN GROENTEN & DIPSAUS

Voor 4 personen: 8 driehoekjes tortilla’s, halve komkommer 150 gram erwt-aspergescheuten, 4 wortelen, 4 takjes platte peterselie, 1 eetlepel korianderblaadjes, 50 gram rijstvermicelli, 2 eetlepel hoisinsaus, 1 eetlepel gehakte pinda’s, halve citroen, 1 ei, suiker. Voor de dipsaus: 6 eetlepels arachideolie, 2 eetlepels sojasaus, 1 teentje geperste knoflook, 1 rood heet pepertje, sap van 1 limoen, 1 eetlepel honing.
Week de rijstvermicelli in lauw water tot de draadjes zacht zijn, laat uitlekken. Hak het pepertje zonder zaadjes fijn. Doe alle sausingrediënten in een pannetje en verwarm al roerend tot de honing gesmolten is, verdeel over 4 kommetjes. Snij de wortelen in lange dunne staafjes, en kook kort in water met zout, beetje suiker, en citroensap. Spoel af onder koud water. Snij de geschilde komkommer in de lengte door, verwijder zaadjes en snij ook in dunne staafjes. Meng de groenten met ’n beetje hoisinsaus en vorm boeketjes van komkommer, wortel, vermicellidraadjes, scheuten, peterselie, pinda’s en korianderblaadjes. Vorm horentjes van tortilla’s en plak de uiteinden vast met eigeel, verwarm kort in ’n hete oven, en vul met de groenteboeketjes. Serveer met de dipsaus op mooie borden.

TOMATEN-QUICHE MET GEITENKAAS

Voor 4 personen: 1 kant-en-klaar bladerdeeg uit het koelvak, taartvorm met losse bodem van 20 cm, 200 gram gehalveerde kerstomaatjes, 150 gram geitenkaas in plakjes, bakpapier, gedroogde erwten, 2 eieren, 150 ml light-room, 1 theelepel gedroogde tijm

Oven voorverwarmen op 200°C, bekleed de taartvorm met het deeg, prik de bodem in en verwijder het overtollig deeg van de randen. Zet 10 minuten koel weg, bekleed het deeg met bakpapier en daarop wat gedroogde erwten. Bak 10 minuten blind, haal het bakpapier en erwten eruit en zet nog ongeveer 6 minuten terug in de oven. Verlaag de oven tot 175°C. Leg op de voorgebakken bodem de halve kerstomaatjes, daarop de plakjes geitenkaas, klop in een kom de eieren los met de tijm en room, peper en zout en giet het ei-mengsel erover. Bak deze quich 35 minuten tot de vulling stevig en goudbruin is. TIP: lekker met gemende sla.


TOMATENTAART MET MOZZARELLA

Voor 4 personen: 1 bakklare bodem bladerdeeg, 1 pak gedroogde bonen, 2 bolletjes uitgelekte Mozzarella, 4 vleestomaten zonder vel, 1 teentje geperste knoflook, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel olijfolie, 1 bosje basilicum
 
Vet een ronde bakvorm goed in met boter, leg er het uitgerolde deeg in, prik gaatjes in het deeg, en bak 10 minuten blind (met de gedroogde bonen) in een voorverwarmde oven van 200°C. Haal de zaadlijsten uit de tomaten en snij ze in partjes, snij de Mozzarella in dikke schijfjes en bestrijk de voorgebakken taartbodem met de mosterd. Verdeel hier de knoflook over, schik er de plakken Mozzarella op, en daarop de schijfjes tomaat. Kruid met peper. bestrijk de tomaten lichtjes met olijfolie, bak 10 minuten in de oven (200°C) en werk af met basilicum. TIP: Je kunt ook gebakken ui-ringen in de taart verwerken, evenals gestoofde champignons en gehakte tuinkruiden. Lekker met een  groene salade.

VEGETARISCHE AARDAPPEL-GROENTEN OVENSCHOTEL

Voor 4 personen: 4 à 5 dikke vastkokende aardappelen, 100 gram maïschips, 1 gele- 1 groene- en 1 rode paprika, 1 grote ui, 1 teentje knoflook, pikante paprikapoeder, 125 gram geraspte emmentaler, 2 dl room, olijfolie, ovenschotel

 
Schil en kook de aardappelen gaar. Snij de paprika’s in fijne reepjes en de ui in dunne ringen. Wok in de hete olie de uiringen en voeg wat later de geperste knoflook nog even toe. Voeg de paprikareepjes erbij en kruid goed af met peper, zout en paprikapoeder. Giet de room in een ovenschotel en leg er een laagje maïschips in. Snij de aardappelen in schijfjes, bedek de chips ermee, voeg de gewokte paprika’s toe, bestrooi met een laagje geraspte emmentaler en plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 220°c tot er een mooie bruine korst opkomt. Je kunt dit gerecht opdienen met een lekker feestelijk slaatje van ijsbergsla, (kers)tomaten, avocadoreepjes en olijven.

VEGETARISCHE GROENTEN PAELLA

Maak eens deze Paëlla van verse groenten. Een gezond gerecht, zonder meer.
 
Voor 4 personen: 2 fijngehakte grote uien, 1 rode- 1 groene en 1 gele paprika, 2 teentjes geperste knoflook, 4 vleestomaten zonder vel, 4 kleine artisjokken, 250 gram sperzieboontjes, olijfolie, 300 gram risottorijst, 1 theelepel saffraanpoeder, 1 laurierblad, 2 takjes tijm, 1 liter groentebouillon (potje), 150 gram diepvries doperwten, aluminiumfolie

Snij de tomaten en paprika’s in niet te kleine blokjes, de artisjokken ik kwarten en halveer de boontjes. Verwarm de oven voor op 180°C, fruit kort in een dikke pan met 8 eetlepels olijfolie de ui en knoflook en voeg de rijst toe, laat kort meebakken. Schep er de groenten door en de saffraan, peper en zout. Giet éénderde van de bouillon erbij en laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg de resterende bouillon en de doperwten toe, dek de pan af met aluminiumfolie en zet nog ongeveer 15 minuten in de oven.

TAJINE MET COUSCOUS EN KANEEL

Voor 4 personen: Voor de tajine: 300 gram wortelen in plakjes, 1 gesnipperde ui, 1 teentje knoflook, gember- en kaneelpoeder, 150 gram gedroogde abrikozen in reepjes, 400 gram uitgelekte kikkererwten in blik, 3 eetlepels olijfolie, 400 ml wortelsap, sap en rasp van 1 sinaasappel, 300 gram kleine courgettes in plakjes, 50 gram amandelschaafsel. Voor de couscous: 300 gram couscous, 70 gram boter, verse gehakte koriander.

Fruit in hete olijfolie in een grote pan de ui en knoflook enkele minuten, voeg de specerijen, wortelen, abrikozen, kikkererwten, wortel- en sinaasappelsap en rasp toe. Laat 30 minuten onder deksel sudderen tot de wortelen gaar zijn, voeg de courgettes erbij en laat nog 10 minuten koken zonder deksel, tot alles wat ingekookt is. Giet ondertussen 350 ml kokend water op de couscous, laat 10 minuten zwellen en roer los met een vork. Bak de couscous even op in de boter, voeg peper, zout en koriander toe. Serveer de tajine op de couscous en strooi er de amandelen over.

VEGETARISCHE STOOFSCHOTEL MET VERSE GROENTEN

Voor 4 personen: 330 gram kikkererwten in blik en goed uitgelekt, 2 eetlepels olijfolie, 1 gesnipperde ui, 3 theelepels gemalen komijn, 1/2 theelepel chilipoeder, 400 gram tomatenblokjes uit blik, 370 ml groentebouillon (blokje), 500 gram pompoen, 150 gram kant-en-klare sperziebonen, 2 eetlepels tomatenpuree en 1 theelepel gedroogde oregano.

Schil de pompoen en snij in grove stukken van zo’n 4 cm. Fruit ui en knoflook enkele minuten zacht in de olijfolie in een grotere pan, voeg komijn en chilipoeder toe en stoof even mee. Voeg de kikkererwten, tomaten en bouillon toe, breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat zachtjes onder af en toe roeren met deksel op de pan 1 uur koken. Roer de pompoen, sperziebonen, tomatenpuree en oregano erdoor en laat nog 15 minuten koken onder deksel. Haal het deksel eraf en laat de stoofschotel 10 minuten inkoken. Serveer deze gezonde stoofschotel goed warm.

 

ROERBAKKEN COURGETTES MET GROENTEN

Voor 4 personen: 150 gram broccoliroosjes en 150 gram bloemkoolroosjes, 400 gram courgettes in plakjes, 1 grote tomaat zonder vel, 2 eetlepels gehakte basilicum, 3 eetlepels olijfolie, 1 ui in fijne ringen, 2-3 dl groentebouillon (blokje), 1 theelepel oregano

Fruit de ui met de oregano 2 minuten in de helft van de olijfolie in ’n grote koekenpan. Schep regelmatig om, voeg eventueel enkele eetlepels bouillon toe. Voeg de broccoli, bloemkool, courgettes, tomaat en de rest van de olijfolie door het groentemengsel en laat enkele minuten meefruiten. Doe de basilicum erbij en eventueel nog wat bouillon, smaak af met peper en zout. Stoof zachtjes verder met deksel totdat alle groenten gaar zijn. Tip: lekker met vrijwel alle bereidingen van varkensvlees: met gekookte aardappelen.

ANDIJVIE-PREI STAMPPOT

Voor 4 personen: 600 gram andijvie, 2 stengels prei, 1,5 kg aardappelen, 3 dl melk, 2 theelepels kerriepoeder, 300 gram belegen kaas in kleine blokjes, 600 gram cashewnoten of pinda’s grof gehakt
 
Snij de gewassen andijvie in heel dunne reepjes, snij de prei in smalle ringen en snij de aardappelen in gelijke grootte. Kook de aardappelen gaar en kook de prei in 5 min beetgaar in de melk met kerriepoeder. Stamp de aardappelen fijn, roer de prei met de melk door de puree en vervolgens de andijvie, de kaas en de noten. Breng deze verrassend lekkere stamppot op smaak met peper, zout en nootmuskaat, laat intussen goed warm worden en serveer meteen. Een lekker vegetarisch wintergerecht, maar je kunt er natuurlijk ook een heerlijke rookworst bij eten, als niet-vegetarisch gerecht.

GEVULDE OMELET MET CHAMPIGNONS, UI EN TOMATEN

Voor 4 personen: 2 uien in fijne ringetjes, 2 tomaten in blokjes, 100 gram gesneden champignons, 8 eieren, 4 eetlepels melk, peper en zout
 
Stoof de ui en champignons enkele minuten in een pan gaar en voeg de tomaat erbij. Breng op smaak met peper en zout. Breek de eieren in een kom, voeg de melk erbij en klop alles goed door elkaar. Bak de 4 omeletten: Giet 1/4 van het mengsel in de pan met wat boter, en bak op zacht vuur aan één kant lichtbruin. Schep 1/4 van de vulling in het midden op de omelet en vouw dicht. Bak op dezelfde manier nog 3 omeletten en vul ze. TIP: Lekker met verse broodjes, of gebakken aardappeltjes uit de oven.

GROENTEPAELLA MET AUBERGINE

Voor 6 personen: 1 aubergine in grote stukken, 6 eetlepels olijfolie, 1 grote ui in halve ringen, 2 teentjes geperste knoflook, 1 gele- en 1 rode paprika in reepjes, 2 theelepels paprikapoeder, 225 gram risotto-rijst, 6 dl groentebouillon, 450 gram tomaten, 150 gram champignons in plakjes, 150 gram gebroken sperziebonen, 400 gram kekererwten uit blik met vocht en één mespuntje saffraandraadjes of poeder.

Ontvel de tomaten en hak ze fijn. Week de saffraan in 3 eetlepels water. Fruit de ui, knoflook, paprika en aubergine in de hete olie aan, gedurende 5 minuten. Bestrooi op het laatst met paprikapoeder. Roer de rijst erdoor, alsook de bouillon, tomaten, saffraan en breng op smaak met peper. Kook dit 15 minuten op een laag vuur zonder deksel. Roer de champignons, sperziebonen en kikkererwten (met vocht) erdoor, laat 10 minuten doorkoken en dien zeer heet op.

 

AARDAPPEL-COURGETTE STOVERIJ

Voor 4-6 personen: 1 kg tomaten zonder vel, 70 ml olijfolie, 2 uien in dunne ringen, 1 teentje geperste knoflook, 400 gram courgettes in dikke plakken, 400 gram vastkokende aardappelen, 1 grote rode paprika, 1 theelepel gedroogde oregano, 2 eetlepels gehakte bladpeterselie, 2 eetlepels gehakte dille, 1/2 theelepel kaneel en een grote ovenschaal.

Schil de aardappelen niet, maar snij in plakken van 1 cm. Snij de paprika in grotere blokjes, en verwarm de oven voor op 180°C. Hak de tomaten zonder de zaadlijsten fijn en doe ze in een kom. Fruit de ui 10 minuten in 2 eetlepels olijfolie, bak op het laatst de knoflook even mee, en voeg toe aan de tomaten zoals alle andere ingrediënten. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Doe alles over in een grote ovenschaal en besprenkel met de resterende olijfolie. Dek de schaal af en bak deze stoofschotel ongeveer anderhalf uur, tot de aardappelen zacht zijn. Roer de schotel elk half uur even door.

TORTILLA’S MET CHILIBONEN

Voor 4 personen: 400 gram tomatenblokjes uit blik, 420 gram kidneybonen uitgelekt en afgespoeld, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 eetlepels olijfolie, 1 gesnipperde ui, 1 teentje geperste knoflook, 1 groene gehakte paprika, 2 kleine Spaanse pepers, 1/2 theelepel cayennepeper, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel gemalen komijn, 1/2 theelepel suiker. Nog nodig: 12 tortilla’s van 20 cm, 220 gram geraspte cheddar kaas, 250 gram zure room, aluminiumfolie en een grillpan.

Verwijder de zaadlijsten van de Spaanse pepers en hak ze fijn. Fruit ui, knoflook en paprika 8 minuten in de olijfolie tot ze zacht zijn, voeg de resterende ingrediënten en 125 ml water toe en breng langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat alles 15 minuten zachtjes doorkoken tot het mengsel is ingedikt, voeg peper en zout toe. Dit is het chilibonen-mengsel. Verhit de grillpan. Leg de tortilla’s open op een werkoppervlak. Schep wat chilibonen-mengsel in één lijn over het midden van de tortilla’s, strooi er de geraspte cheddar kaas over en rol ze stevig op. Leg de tortilla’s met de naad naar beneden op dubbelgevouwen aluminiumfolie en vouw dit dicht. Grill de pakketjes 8 minuten aan weerszijden tot ze door en door heet zijn. Vouw de pakketjes open, leg de tortilla’s op een platte schaal, schep er de zure room over en bestrooi met koriander. Geef er zonodig limoenpartjes bij.