WARME VOORGERECHTEN

SNELLE GEVULDE HAMROLLETJES

Snelle gevulde hamrolletjes

Een lekker snel klaar warm voorgerecht die je zeker eens moet proberen in het asperge seizoen.

Benodigdheden voor 4 personen: 12 groene of 8 witte gekookte asperges, 4 plakken gekookte ham, 4 kleine tomaten en 300 gram Mozzarella in plakjes.

Oven voorverwarmen op 225° C. Leg in een beboterde ovenschaal de rolletjes ham met de asperges erin, en snij de tomaten in schijfjes. Leg de tomatenschijfjes naast de hamrolletjes, en verdeel de plakjes Mozzarella over de tomaat. Bak ongeveer 15 minuten in de oven.

RISOTTO MET GROTE GARNALEN

Risotto met grote garnalen

Dit is een uiterst exquise voorgerecht, dat je ook als hapje of tussengerecht kan geven.
Benodigdheden voor 4 personen: 300 gram risottorijst, 1 rode paprika, 1 courgette, 6 lente-uitjes, olijfolie, 2 dl tomatencoulis, 8 grote scampi, mooie takjes peterselie.

Snij de paprika’s en courgette in kleine blokjes, en snij de lente-uitjes in fijne ringetjes. Fruit dit alles even aan in olijfolie, doe er de rijst bij, laat even meebakken, en voeg 1 liter water toe en laat onder deksel gaar en droog worden. Pel de scampi, maak ze schoon en bak ze in olijfolie krokant en gaar. maak met twee lepels balletjes van de gare rijst en schik ze op de borden. Leg er steeds twee scampi bovenop, en schep er de tomatencoulis rond. Werk af met mooie takjes peterselie.

QUICHE MET GEITENKAAS EN GROENTEN

Quiche met geitenkaas en groenten

Probeer dit lekker Quiche recept. Dit recept is een zeer gemakkelijke oplossing als je niet goed weet wat nu weer te gaan koken, vooral als je drukke dagen hebt. Eet er een gemende salade bij of in de schil gekookte aardappel.

.
Benodigdheden voor 8 personen: 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg, 150 gram geitenkaas, 400 gram prei, 100 gram verse spinazie, 4 eieren, 1.5 dl light-room, olijfolie, 1 ronde springvorm van 23 cm, bakpapier.

.
Vet de springvorm in met olijfolie, rol het bladerdeeg uit tot het groot genoeg is om in de vorm te passen, en bekleed de vorm met het deeg. Prik gaatje in het deeg en zet 20 minuten koel weg.

Verwarm de oven voor op 220° C. Bedek het deeg met bakpapier en vul met gedroogde erwten of bonen en bak het 15 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier en de erwten of bonen. Zet nu het deeg nog 1 minuut in de oven. Laat afkoelen en zet de oventemperatuur lager tot 180° C. Snijd de prei in dunne plakjes en stoof het een paar minuutjes samen met de spinazie. Verdeel het prei-spinazie mengsel zonder vocht over het deeg en verkruimel er de geitenkaas over. Meng de eieren met de room en kruid met peper en nootmuskaat, en giet het bij in de taartvorm. Bak de taart ongeveer 25 minuten in de oven tot de vulling stevig aanvoelt. Warm serveren. Tip: je snij de Quiche in spies, je neemt wat je nodig hebt, en zet de rest weg voor een andere keer: even opwarmen en klaar. Gemakkelijk toch?

GEGRILDE SICILIAANSE CHAMPIGNONS

Gegrilde Siciliaanse champignons

Benodigdheden voor 4 personen: 4 grote champignons zonder steeltje, 8 theelepels groene Pesto, 4 plakken Mozzarella, olijfolie, 4 eetlepels witte wijn, aluminiumfolie

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een stuk aluminiumfolie in met olijfolie en leg de champignons erop. Sprenkel de wijn erover, voeg peper en zout toe, vouw de folie dicht en bak ze op een bakplaat 10 minuten in de oven. Open de folie, schep 2 theelepels Pesto op elke champignon en leg er een plak Mozzarella op. Zet met de aluminiumfolie open nog 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Lekker met warm Italiaans brood, zoals ciabatta- of focaccia brood.

GEVULD HAPJE MET GEITENKAAS

Gevuld hapje met geitenkaas

Benodigdheden voor 4 personen: 100 gram geitenkaas, 4 eetlepels vloeibare honing, 1 eetlepel gehakte bieslook, 1 ei, 1 theelepel olijfolie, 1,5 dl halfvolle melk, 20 gram boter, 50 gram bloem, 1 prei

Klop het ei los in een kom, roer het door de bloem en voeg iets zout toe. Roer de melk er scheutje voor scheutje door tot een glad beslag ontstaat, roer ook de olie erdoor, laat het beslag ongeveer 30 min rusten en roer het dan nogmaals door. Verhit iets boter in een koekenpan en bak mooie flensjes van het beslag. Maak de dunne prei schoon, snij deze in dunne ringen en snijd de geitenkaas in kleine stukjes. Leg de flensjes op het keukenblad en verdeel de prei, geitenkaas en honing over het midden van de flensjes, maak ze als een buideltje dicht en bind deze vast met bieslook sprietjes (die je enkele seconden in heet water hebt gedompeld). Laat de buideltjes in het midden van de oven van 175 graden in circa 5 minuten warm worden.

AARDAPPELTAARTJE MET KRUIDENKAAS

Aardappeltaartje met kruidenkaas

Benodigdheden voor 4 personen: 500 gram aardappelen, 200 gram broccoli-roosjes, 4 gesnipperde uien, 2 teentjes geperste knoflook, boter, 1/8 liter room, 200 gram geraspte kruidenkaas (bv bieslook), 300 gram hamblokjes, taartvorm

Snij de geschilde aardappelen in kleine blokjes, kook ze in ca. 8 minuten gaar, kook de laatste 2 minuten de broccoli-roosjes mee, giet af en laat uitlekken. Bak de uisnippers en knoflook in een koekenpan zachtjes 3 minuten, en vet de taartvorm in met boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren los met de room, zout en peper. Schep de blokjes aardappel, broccoli-roosjes, het ui-knoflook mengsel, de kruidenkaas en de blokjes ham erdoor, schep het mengsel in de taartvorm, en bak ca. 45 minuten goudbruin. Tip: Lekker met een tomatensalade met yoghurtdressing.

GEKARAMELISEERDE GROTE GARNALEN MET LENTE-UITJES

Gekarameliseerde grote garnalen met lente-uitjes

Benodigdheden voor 4 personen: 16 gepelde scampi’s, 3 stengels lente-uitjes in stukjes van 2 cm, 1 theelepel olijfolie, 1 teentje geperste knoflook, 1/2 kleine ui in ringen, 1-2 theelepels chili olie

Voor de karamelsaus: 125 gram basterdsuiker, 50 ml Thaise vissaus, 125 ml water

Meng alle ingrediënten voor de saus in een pannetje en breng langzaam aan de kook. laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost, en neem de pan van het vuur. Verhit de olie in de wok en roerbak hierin de ui en de knoflook enkele minuten. Voeg de scampi’s toe, 2 eetlepel van de karamelsaus, de chili olie en kook de saus ongeveer 1 minuut zover in dat de scampi’s nog net bedekt zijn. Voeg de lente-uitjes toe, warm even door en serveer de scampi’s met de rest van de saus in kleine kommetjes.

GEGRATINEERDE GROENTEN MET ROZEMARIJN

Gegratineerde groenten met rozemarijn

Benodigdheden voor 4 personen: 60 gram geraspte kaas, 180 gram Mozzarella in plakjes, 8 trostomaten, 4 takjes verse rozemarijn, 1 venkel in dikke plakken, 2 gele paprika’s, 2 rode uien, olijfolie

Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de rode uien en verdeel het in totaal 16 stukken. Verdeel de paprika’s ook in 16 stukken en verwijder de zaadjes. Voeg 4 eetlepels olijfolie in een ovenschaal en voeg de groenten, behalve de tomaten, toe. Schep ze om in de olie, voeg peper en zout erbij en verdeel de takjes rozemarijn ertussen. Rooster de groenten in de oven 25 minuten en schep af en toe om. Voeg de tomaten erbij en rooster nog 10 minuten verder. Verwijder de rozemarijn, schep de groenten in een kleinere ovenschaal, leg de Mozzarella erop en strooi de geraspte kaas erover. Zet alles onder een hete grill tot het goudbruin is geworden.

REUZEN GARNALEN MET CITROENBOTER

Reuzen garnalen met citroenboter

Benodigdheden: 16 reuzengamba’s, 3 takjes citroenmelisse in stukjes, 2 gehakte sjalotten, 100 gram boter, 20 cl witte wijn, 20 cl schaaldierenfond (glas), sap van 1 limoen, peper en zout, houten prikkertjes

Mix tweederde van de citroenmelisse en het grootste deel van de sjalotten tot een gladde puree. Maak in de lengte een snee in de gamba’s en vul ze met de puree. Sluit de opening met houten prikkertjes. Doe de rest van de citroenmelisse en de sjalotten in een steelpannetje met de witte wijn en de schaaldierenfond. Laat tot de helft inkoken op hoog vuur. Giet door een zeefje en zet opzij. Bak de gamba’s 3 minuten aan elke kant en giet er het limoensap over. Doe de jus weer in het steelpannetje, maak warm en monteer de jus op tot een saus door er steeds kleine stukjes koude boter erdoorheen te kloppen met een garde. Klop schuimig en breng op smaak met peper en zout. Haal de stokjes van de gamba’s, dresseer op bordjes, lepel er wat saus over en geef de rest apart. Serveer met warm ciabatta brood of rijst.

GEGRATINEERDE OESTERS MET SPINAZIE

Gegratineerde oesters met spinazie

Benodigdheden voor 6 personen: 18 oesters, 250 gram spinazie, droge witte wijn, 1 gehakt sjalotje, ruim 1 dl room, 2 eidooiers, 1 citroen, 3 eetlepels boter, 1 kg grof zeezout

Maak de oesterschelpen open, neem de oesters eruit, vang het vocht op dat vrijkomt en zeef dat vocht. Was de helft van de schelpen die het diepst zijn om straks te vullen. Strooi op een bakplaat een laagje zeezout, en leg er de gewassen oesterschelpen in. Als je verse spinazie hebt stoof je die een beetje op in 3 eetlepel boter. Laat uitlekken, breng op smaak met peper en verdeel over de oesterschelpen. Vul het opgevangen oestervocht aan met witte wijn tot ruim 2 dl. en verwarm tot tegen de kook aan. Pocheer hierin de oesters 30 sec. en leg op elke schelp een oester. Laat het kookvocht inkoken met het sjalotje tot ruim 1 dl. Zeef het boven een tweede pannetje, roer de room erdoor, kook weer in tot ruim 1 dl. Verdeel het gezeefde sjalotje over de oesters. Klop de eidooiers au-bain-marie in 10 minuten met 2 eetlepels warm water dik en schuimig. Voeg de warme wijnsaus toe en klop het mengsel tot er een gebonden vla ontstaat, en verdeel over de schelpen. Tot hier kun je dit tot 3 uur van tevoren doen. Verwarm de grill voor, schuif de oesters eronder en grilleer ze in ongeveer 5 minuten goudbruin. Leg ze op borden met zeezout met een plakje citroen.

SINT-JACOPSVRUCHTEN MET GROENE ASPERGES

Sint-jacobsvruchten met groene asperges

Benodigdheden voor 4 personen: 12 à 16 verse sint-jacobsschelpen, 1 bosje groene asperges , 1 bosje lente-uitjes, in ringetjes, 1 eetlepel gehakte peterselie, 2 eetlepels olijfolie, 20 gram boter, 1 tomaat zonder vel, peper, zout en bloem

.
Afhankelijk van de grootte van de sint-jacobsschelpen heb je er 12 of 16 nodig, het liefst verse, anders diepvries, maar je hebt de schelpen nodig. Haal de sint-jacobsvruchten uit de schelpen, spoel en droog ze. Blancheer de schoongemaakte asperges 3 minuten in kokend gezouten water en laat goed uitlekken. Snij ze in stukjes en bewaar de punten apart. Verwarm de over voor op 200°C. Snij de tomaat zonder pitjes in blokjes. Vermeng de aspergeblokjes met de lente-uitjes, peterselie en de blokjes tomaat. Verdeel deze mengeling over de vier schelpen, garneer met de aspergepunten, besprenkel met de olijfolie en breng op smaak. Zet de schelpen 7 minuten in de voorverwarmde oven.

Halveer intussen de sint-jacobsvruchten, haal ze door een beetje bloem en bak ze aan iedere kant 30 seconden in hete boter, laat uitlekken. Schik de sint-jacobsvruchten op de schelpen en serveer meteen. Tip: De schelpen kun je van tevoren klaarmaken. Zet ze wel pas net voor het serveren in de oven, terwijl je de sint-jacobsvruchten bakt.

WARME GEITENKAAS MET HONING EN AMANDELEN

Warme geitenkaas met honing en amandelen

Benodigdheden voor 4 personen: 1/4 rode paprika in kleine blokjes, 1 citroen, 4 plakken verse geitenkaas van 1 cm dik, 2 eetlepels vloeibare honing, 2 eetlepels geschaafde amandelen, olijfolie, 100 gram rucolasla

de gele schil ven de citroen en pers de citroen uit. Bekleed de grillplaat van de oven met bakpapier, leg de stukken geitenkaas hierop en besprenkel ze met de honing en strooi de amandelschilfers erover. Zet de bakplaat onder een hete grill en laat in enkele minuten de kaas iets smelten en de amandelschilfers licht kleuren. Verdeel intussen de rucolasla, paprikablokjes en geraspte citroenschil over de 4 borden en sprenkel er de citroensap en 2 eetlepels olijfolie over. Schep de geitenkaas er in het midden op en serveer meteen.

GROTE GARNALEN IN WITTE-WIJNSAUS

Scampi in witte-wijnsaus 
.
Als voorgerecht is dit gemakkelijk te maken en snel klaar. Voor 4 personen: 500 gram gepelde en schoongemaakte scampi’s, 1 kleine komkommer, 2 tomaten, 1 rode paprika, 1 rode ui, 2 eetlepels olijfolie, 1 dl witte wijn
.
Leg de paprika onder een hete grill zodat je het vel er gemakkelijker kunt afpellen, snij de komkommer, paprika, ui en tomaten in kleine blokjes, laat 5 minuten stoven in de helft van de olijfolie, schenk er de wijn bij en voeg dan pas de scampi’s erbij. Laat zo’n 3 minuten verder stoven tot de scampi’s gaar zijn. Kruid met peper, voeg de rest van de olijfolie erbij, verdeel alles over de borden en geef desnoods wat van de saus er apart bij. Tip: lekker met een groene salade en stokbrood voor in de saus te deppen. 

EENDENBORST MET SCHERPE OESTERSAUS EN OESTERZWAMMEN

Eendenborst met scherpe oestersaus en oesterzwammen 
.
Als voorgerecht, jazeker, bij dit recept wel. Voor 8 personen: 4 eendenborstfilets met vel, 4 dl kippenfonds (glas), 2 dl droge wijn, 2 cm fijngesneden gemberwortel, 1 teentje geperste knoflook, 1 rood pepertje fijngesneden, 2 eetlepels oestersaus, 1 eetlepel Chinese vijfkruidenpoeder (supermarkt), 4 eetlepels olijfolie, 400 gram oesterzwammen in stukken, 100 gram veldsla, 100 gram gember in glas in reepjes, 4 lente-uitjes in ringen, peper
.
Breng de fonds, wijn, gemberwortel, knoflook en het pepertje aan de kook en laat tot een derde inkoken. Zeef de saus en roer de oestersaus erdoor. Snij het vel van de eendenborst voorzichtig kruislings in (niet in het vlees snijden), en wrijf het in met het vijfkruidenpoeder. Verhit de olie, bak de oesterzwammen 5 minuten, haal ze eruit en bak in dezelfde hete olie de eendenborsten aan beide kanten bruin, begin met de velkant. Zet het vuur wat lager en laat de eend in een paar minuten zachtjes rosé bakken. Maak een salade van veldsla, gember en lente-ui en schenk een beetje van het vocht van de gember erover. Snij de eend in dunne plakken en dresseer ze op de salade. Schep de oesterzwammen erop en schenk de saus erover.