De eeuwige jeugd

Het geheim van verouderen. We willen misschien het eeuwige leven, maar we willen zeker wél de eeuwige jeugd. Of toch het eeuwige leven?.

Ons leven is eigenlijk maar kort. Al vanaf de geboorte tikt de klok af naar het onontkoombare einde. Toch dromen we wel eens allemaal over onsterfelijkheid. Over eeuwig jong zijn. De eeuwige jeugd.
.
De definitie van de dood verschuift met de tijd. Mensen zoals u en ik proberen in ons leven er zoveel mogelijk jaren bij te ‘smokkelen’.
.
Tegenwoordig zou iedereen juist zo jong mogelijk willen zijn. En sommige onder ons worden inderdaad honderd jaar. Maar misschien wel met allerlei kwalen, en dat willen we dan ook weer niet. We willen niet het eeuwige leven, we willen de eeuwige jeugd. Is het angst voor de dood, liefde voor het leven, of iets anders.
Eeuwig jong de eeuwige jeugd

De eeuwige jeugd. En wat is het geheim van verouderen?

Wij, mensen zijn altijd op zoek naar de geheimen van een lang, of zelfs eeuwig leven

Dat eeuwig leven lijkt anders een illusie. Maar wil je kans maken op een lang leven, dan moet je op Sardinië zijn, in de afgelegen binnenlanden. Hier worden de mensen veel ouder dan gemiddelde westerlingen en blijven ook langer gezond. We weten inmiddels dat eten en bewegen in de bekende ‘Blue Zones’ belangrijke aspecten zijn.
.

Maar hier op Sardinië is er nog iets

Ouderen blijven hier langer fit omdat ze altijd omringd zijn door familie, vrienden en buren. En dat houdt ze jong. Op Sardinië worden mensen dus gezond oud, daar doen ze niets bijzonders voor. Hun jeugd lijkt eeuwig te zijn. Zij lijken de eeuwige jeugd te hebben. Zij kennen het geheim van verouderen.
.
Maar hoe zit het buiten de ‘Blue Zones’? Bij ons bijvoorbeeld. Wij gaan zelf aan de slag om gezond oud te worden. Om er een paar jaartjes extra bij te krijgen.

Wat is nu het geheim van verouderen?

.
De gemiddelde levensverwachting is de laatste jaren enorm gestegen. En die grens lijkt steeds maar verder te verschuiven. En mensen willen meer. Ze dromen over onsterfelijkheid, dromen om eeuwig voort te leven, zo vitaal en gelukkig als toen in hun eigen jeugdjaren. Maar dat zal eigenlijk niet lukken.
.

Het idee van de onoverwinnelijkheid

Niet verouderen, doet een mens dromen, en geeft een positieve stimulans om nooit te sterven. Toch wordt het overal ter wereld nauwkeurig onderzocht of het ook niet echt kan.
 

Je bent wat je eet

Wat we eten is van enorme invloed op onze gezondheid. Vooral op langere termijn. We hebben vitaminen en mineralen nodig. En sporenelementen. Die zitten gewoon in ons eten, maar tegenwoordig ook in glazen of plastic flesjes.
.
Maar dat heeft nog niet veel te maken met de droom van onsterfelijkheid. Veroudering kan het best verklaard worden op basis van het wegwerp lichaam. Als je een volwassen persoon bent maak je kinderen. En jouw erfelijk materiaal gaat in jouw kinderen voort.
.

Je blijft voortleven

Je bent eigenlijk al onsterfelijk geworden in wat je achterlaat. Heel bevattelijk in de kinderen, maar ook wat je verteld hebt en opgeschreven hebt.
.
En als dat klaar is, dan heb je het lichaam niet meer nodig. Want wat je wilt achterlaten heb je dan al bereikt. Kijk maar naar de farao’s. De dynastie van de farao’s blijft voortbestaan. De hieroglieven vertellen over de glorie en de avonturen. Ze blijven al eeuwen voortbestaan. Je kunt ze overal ter wereld in musea gaan bewonderen. Je kunt de geschiedenis bijna aanraken.
 

Eeuwig jong en de eeuwige jeugd

Mensen die geloven in een hiernamaals en daar hoop uit halen, die hopen net als de farao’s herenigd te worden. Ze hopen dat ze daarboven weer in elkaar gesleuteld kunnen worden en weer kunnen zijn wie ze waren en verder kunnen leven.
 
Het geheim van verouderen laat zich niet makkelijk prijsgeven. Dus is eeuwig jong een fantasie. Maar je jonger voelen dan je bent, dat kan echt.

MEER TIPS..

..OVER GEZONDHEID, VEROUDERING TEGENGAAN, AFVALLEN EN DE ANDERE ONDERWERPEN OP DEZE WEBSITE: